Φόβοι μεγαλύτερων επιβαρύνσεων στα ακίνητα λόγω τρύπας στον ΕΝΦΙΑ

Η μείωση εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ περιπλέκει, σύμφωνα με την "Καθημερινή",  ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δεδομένου ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν και οι αντικειμενικές.

Δικαστικές αποφάσεις και απαλλαγή των σεισμοπλήκτων από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δημιούργησαν τρύπα ύψους 340,6 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Οπως προκύπτει από την έκθεση της φορολογικής διοίκησης, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία αποτελούν το 97,49% των εσόδων από φόρους στην ακίνητη περιουσία, εμφανίζονται μειωμένα κατά 340,6 εκατ. ευρώ (έσοδα 3,02 δισ. ευρώ το έτος 2017 έναντι 3,36 δισ. ευρώ το έτος 2016). Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων ακινήτων και σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που μείωσαν τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές (Ψυχικό κ.α.) επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος. Η εξέλιξη αυτή, όμως, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς φέτος θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και οι αντικειμενικές αξίες.

Στην περίπτωση που από τις νέες τιμές προκύψουν μεγάλες μειώσεις, ενδεχομένως η τρύπα των 340 εκατ. ευρώ (και το 2018 απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι από τον ΕΝΦΙΑ) να μεγαλώσει. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Και το πιθανότερο είναι να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Δηλαδή, η κάλυψη του ανωτέρω κενού, άνω των 500 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αποδίδουν στην κυβέρνηση 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευθεί σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Αντικειμενικές

Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει το έργο του καθορισμού των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, οι περισσότεροι εκτιμητές αναφέρουν ότι δεν θα προλάβουν να έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εξέλιξη που θα αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τη διαδικασία.

 

 

Πηγή: Η Καθημερινή

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις