Η Κομισιόν πρότεινε να μειωθούν τα χρήματα για την ΚΑΠ

Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα τρέξει από το 2021 ως το 2027. Σε αυτόν περιγράφονται οι προτεραιότητες της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά το ποσό ανέρχεται στο ενα τρισεκατομμύριο 279 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια ευρώ. Πως θα βρεθούν αυτοί οι πόροι;

Η Κομισιόν εξέτασε εξονυχιστικά σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν περικοπές και πρότεινε να μειωθούν κατά περίπου 5% τα χρήματα που προβλέπονται τόσο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και για την Πολιτική Συνοχής.

Οι δύο αυτοί τομείς αυτήν την στιγμή καλύπτουν ένα τεράστιο ποσοστό του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ, αφού μαζί καλύπτουν τα τρία τέταρτά του (40% η ΚΑΠ και 33% η Συνοχή).

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους η ΕΕ επιθυμεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα στο μέλλον;

Πρώτον και κύριον, ο συνοριακός έλεγχος. Σχεδόν τριπλασιάζεται το προβλεπόμενο διαθέσιμο κόστος ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν 10.000 συνοριοφύλακες για την κάλυψη των ευρωπαϊκών χερσαίων συνόρων συμπεριλαμβανομένου του Έβρου αλλά και την ακτοφυλακή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα χρήματα για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στα θέματα της μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου θα φτάσουν περίπου τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ από 13 που δίνονται στον υπάρχοντα προϋπολογισμό.

Μια άλλη μεγάλη αύξηση παρατηρείται στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η ΕΕ επιθυμεί να υπερδιπλασιαστούν τα προγράμματα για τους νέους, όπως το Erasmus+ που προβλέπεται να λάβει €30 δισ.

Από που θα προέλθουν αυτά τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την έρευνα, την εκπαίδευση και άλλες σχετικές δαπάνες;

Η Επιτροπή προτείνει να εισαχθεί ένα καλάθι ίδιων πόρων το οποίο θα βασίζεται μεταξύ άλλων στα έσοδα που θα προέλθουν από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων, αλλά και στο επιτόκιο που θα εφαρμοστεί στη νέα κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών.

Τελικά θα έχουμε έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για μια μικρότερη Ε.Ε. Η τρύπα από τα περίπου 13 δισ. ευρώ που ετησίως έδινε το Ηνωμένο Βασίλειο όχι απλά θα αντισταθμιστεί αλλά θα υπερκαλυφθεί εξαιτίας της μείωσης των δαπανών σε βασικά προγράμματα, την δημιουργία νέων πηγών εσόδων αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές των υπολοίπων κρατών μελών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Στην παρουσίαση που έκανε σήμερα η Επιτροπή, τονίστηκε η σημασία ενός πολιτικού προϋπολογισμού και υπογραμμίστηκε η αρχή της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Είναι σημαντικό επίσης ότι τονίστηκε η σημασία των ιδίων πόρων, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αύξηση των πόρων για το Erasmus +, την έρευνα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κλιματική αλλαγή είναι θετική. Θα θέλαμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΕ. Δεδομένης της μείωσης του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τα ταμεία συνοχής, θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας.»

 

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθότι επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων όπως η έρευνα, η διαχείριση των συνόρων και η μετανάστευση, η στήριξη των νέων, η άμυνα και η ασφάλεια. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές είναι λιγότερο φιλόδοξες από τις θέσεις του ΕΚ.

 

Πολλοί χαιρέτισαν τα σχέδια της Επιτροπής για άμεση σύνδεση της λήψης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με το σεβασμό του κράτους δικαίου.

 

Μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών εξήρε επίσης τα σχέδια για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, με βάση ένα νέο καθεστώς εταιρικού φόρου, τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων και έναν φόρο για τα πλαστικά, προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν οι άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών.

 

Τα σχέδια για τη μείωση της χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινής γεωργικής πολιτικής θα πρέπει να συζητηθούν με τους αποδέκτες αυτής της χρηματοδότησης, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οι περιφέρειες ή οι αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης.

 

Κάποιοι εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι προτάσεις στερούνται οράματος ή πιο τολμηρών μέτρων για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής.

 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι θα προτιμούσαν να είχε προτείνει η Επιτροπή έναν μειωμένο μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2020-2027, διαμαρτυρόμενοι για άσκηση πολιτικών πιέσεων από την ΕΕ στις εθνικές κυβερνήσεις μέσω της μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και για την προτεινόμενη σύνδεση του σεβασμού του κράτους δικαίου με τη λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ακόμη ότι οι προτάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τους ιδίους πόρους, καθώς και για τα διάφορα προγράμματα που θα υποβληθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, π.χ. για τη γεωργία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα, θα αντιμετωπιστούν ως αδιαίρετο πακέτο κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε στις 14 Μαρτίου τις θέσεις του σχετικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και τους ίδιους πόρους, με τα δύο ψηφίσματα που υιοθέτησε σχετικά με την «Προετοιμασία της θέσης του Κοινοβουλίου για το ΠΔΠ μετά το 2020» και την «Μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ».

 

Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα στο τέλος Μαΐου  σε συνέχεια των προτάσεων τις Επιτροπής όπως αυτές παρουσιάστηκαν σήμερα στην ολομέλεια.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις