Οι αλλαγές στις αντικειμενικές θα καθορίσουν και τον ΕΝΦΙΑ

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να αυξήσει τους φόρους ακινήτων. Η αλλαγή στις αντικειμενικές έρχεται για να προσαρμοστούν στις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Αυτό σημαίνει όμως ότι σε περιοχές που σήμερα είναι με χαμηλή αντικειμενική αξία, δηλαδή κυρίως σε λαϊκές γειτονιές, θα υπάρξει αύξηση των τιμών άρα και των φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, εκεί όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ. οι ιδιώτες εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις τιμών που θα έχουν ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κύριου ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρής αξίας ακίνητα. Στις περιοχές αυτές οι εκτιμητές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εισηγηθεί αυξήσεις αντικειμενικών τιμών κατά 10% έως 40% με συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να αυξηθεί από 20% έως και 27,59%.

Σε όσες περιοχές ισχύουν τιμές ζώνης από 750 έως 1.000 ευρώ ο συντελεστής προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ. Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές θα ανεβάσουν τις τιμές σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ και χαμηλότερα από τα 1.500 ευρώ όπου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ισχύσει συντελεστής φόρου 3,7 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις