Πράσινο φως για το μάζεμα των ελιών

Το πράσινο φως για το μάζεμα των ελιών έδωσε η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηρακλείου, ανακοινώνοντας το τέλος των δολωματικών ψεκασμών για το δάκο.

Το μάζεμα μπορεί να ξεκινήσει από αύριο στη Βιάννο και στο Καστέλλι, από τις 5 Νοεμβρίου στις Δημοτικές Ενότητες Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Κόφινα και Ρούβα, και από τις 10 Νοεμβρίου στο δήμο Φαιστού.

Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή που αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου. Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.
Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι οι Τοπικές Κοινότητες, Ασημίου, Βαγιονιάς, Λούκιας, Κουμάσας, Διονυσίου, Παναγιάς, Σταβίων και Στερνών, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνα, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά τη φετινή περίοδο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις