Επιπλέον επιδότηση θα δοθεί για το πετρέλαιο θέρμανσης

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία όπως και πέρσι θα υπάρξει αναδρομική επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους της περιόδου 2017- 2018. 

"Αυτοί που πήραν την επιδότηση πετρελαίου το 2017 θα πάρουν συμπληρωματικό ποσό και φέτος, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ», είπε η Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας Στο Κόκκινο. Συμπλήρωσε, δε, ότι «θα είναι αυξημένο στην Α΄ Ζώνη και λιγότερο στις υπόλοιπες, επειδή στην Α΄ Ζώνη, τις πιο βόρειες και κάποιες ορεινές περιοχές, είναι πιο μεγάλες οι ανάγκες. Το συγκεκριμένο ποσό θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου, ήδη από εμάς υπογράφεται πολύ άμεσα η απόφαση».

Από τις δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών προκύπτει αφενός ότι extra επιδότηση δεν θα περιοριστεί στους δικαιούχους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών- άρα τα ποσά θα είναι μικρότερα από πέρσι- αφετέρου ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει παραπάνω κονδύλι.

Ήδη η μέση τιμή πετρελαίου στην Επικράτεια ανέρχεται σε 1,078 ευρώ/ λίτρο έναντι 0,984 ευρώ πέρσι. Ωστόσο σε ορεινές περιοχές, η τιμή είναι υψηλότερη:
• Θεσπρωτία: 1,186 ευρώ/λίτρο 
• Ευρυτανία: 1,153 ευρώ/ λίτρο 
• Καστοριά: 1,11 ευρώ/ λίτρο 
• Φλώρινα: 1,101 ευρώ/ λίτρο 

Στη νησιωτική Ελλάδα, οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες, όπως στην περίπτωση της Λέσβου που φτάνει στα 1,245 ευρώ/ λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,263 ευρώ/ λίτρο. 

Η Κ. Παπανάτσιου προανήγγειλε αύξηση στο φετινό ποσό του επιδόματος, προκειμένου να απορροφηθεί μέρος του αυξημένου κόστους θέρμανσης, παρά το ότι ο Προϋπολογισμός δεν έχει σχετική πρόβλεψη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει, πλέον, η παραμικρή πιθανότητα για επαναφορά του συστήματος προκαταβολής επιδόματος, προκειμένου να διευκολυνθούν τα πιο "αδύναμα" νοικοκυριά. 

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή επιδόματος θέρμανσης γίνεται σε δύο δόσεις. Για αγορές ως το τέλος του έτους, η πρώτη δόση πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως το Φεβρουάριο, ενώ για τις επόμενες αγορές η δεύτερη δόση πιστώνεται το Μάιο. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις