Ομιλία του κ. Στουρνάρα στο Οικονομικό Συνέδριο στο Βερολίνο

SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT- Reassessing Europe’s priorities

 

Το Οικονομικό Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τα Economist Events σήμερα στο Βερολίνο.

 

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

 

Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης

«Η κύρια πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον είναι η βιώσιμη επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ευρω-ομάδας, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής ποιότητας και οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, επηρεασμένες από τις πρόσφατες αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και ιδιαίτερα στην Ιταλία.

Είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και με την Ένωση Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ενδο-ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές ροές, να βελτιωθεί η σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα και να προωθηθεί ο ιδιωτικός καταμερισμός κινδύνων στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του ΕΜΣ.

Η ΟΝΕ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την κατανομή των κινδύνων στο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας ένα κεντρικό εργαλείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης των Επενδύσεων, όταν λειτουργήσει πλήρως και αποτελεσματικά, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τέτοιο εργαλείο. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της ανεργίας, καθώς και την έκδοση ευρωπαϊκών "ασφαλών" ομολόγων. Αυτές οι προτάσεις αξίζουν την προσοχή μας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις