ΣΕΒΤ-ΙΟΒΕ:ο κλάδος διατροφής στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συμβολή στον τομέα της μεταποίησης

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) παρουσιάζει την ετήσια έκθεση αναφορικά με τον κλάδο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών, για το έτος 2018.

Στην ετήσια έκθεση παρουσιάζονται τα διαρθρωτικά μεγέθη της Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών και γενικότερα του κλάδου διατροφής, οι εξελίξεις και οι τάσεις της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, τόσο στο σύνολό της, όσο και στους επιμέρους υποκλάδους της.

Μέσα από την έκθεση, αναδεικνύεται ο ουσιαστικός ρόλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων για τη μεταποιητική βιομηχανία και ευρύτερα για την οικονομία της χώρας. Η εγχώρια Βιομηχανία Τροφίμων καλύπτει το 1/4 (25,5%) του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης. Η παρουσία του τομέα είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας υπό καθαρά οικονομικούς όρους, αφού βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους κλάδους της μεταποίησης, με την αξία παραγωγής να αγγίζει το 24,7%, την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία να αγγίζει το 24,3% και τον κύκλο εργασιών το 26,0%.

Επιπλέον, συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κλάδος διατροφής στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συμβολή στον τομέα της μεταποίησης, όσον αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων, την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, τον αριθμό των απασχολούμενων, τον κύκλο εργασιών και την αξία παραγωγής, γεγονός που αντανακλά την εγχώρια δυναμική του κλάδου.

Ακόμα, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης. Από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., προκύπτει ότι το μερίδιό της στο σύνολο των εργαζομένων της μεταποίησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία της έκθεσης ΙΟΒΕ αφορούν την εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή δραστηριότητα στον κλάδο των Τροφίμων και των Ποτών με σαφή έμφαση στα κριτήρια της ποιότητας των προϊόντων, της ασφάλειας και της προώθησης των ελληνικών τροφίμων. Στόχος αυτής της έρευνας δεν είναι μόνο η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αλλά και η άρτια αξιοποίησή τους προς όφελος της ανάπτυξης και της εξεύρεσης νέων κατευθύνσεων στον σημαντικό αυτό κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις