Αυξάνεται στις 6.000 ευρώ για τους αγρότες το πλαφόν οφειλών που οδηγεί στη σύνταξη

Θετικά νέα για τους αγρότες που χρωστούν και δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους, επιφυλάσσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, αυξάνεται του όριο οφειλών από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ για τους «εγκλωβισμένους» αγρότες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών στον πρ. ΟΓΑ.

Για τους αγρότες που θα ενταχθούν στην ρύθμιση προβλέπεται αύξηση κατά 2.000 ευρώ του πλαφόν οφειλών, ενώ θα «κουρεύονται» και οι προσαυξήσεις κατά 100%, για όσους έχουν αρχική βασική οφειλή έως 6.000 ευρώ.

Επιπλέον οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, αλλά επωφελούνται από την αποπληρωμή του υπολοίπου της βασικής οφειλής τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό 30 ευρώ το μήνα (έναντι 50 ευρώ που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες).

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης αμέσως μετά την ένταξη στην ρύθμιση.

Οι αγρότες συνταξιοδοτούνται με :

- Όριο ηλικίας 67 ετών και τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου στον Κλάδο Πρόσθετης) ή
- Όριο ηλικίας 62 ετών με τουλάχιστον 40ετία ασφάλισης.

Οι αγρότες άνω των 62 ετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 4.000 ευρώ (σημερινό όριο για έξοδο στην σύνταξη) υπολογίζονται σε περίπου 30.000.

«Οι άνθρωποι αυτοί που μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία προοπτική θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν την οφειλή τους μέσω μιας μικρής μηνιαίας παρακράτησης», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

ΠΗΓΗ: insider.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις