Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες

Ελεύθερα θα μπορούν να επιλέγουν περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ. Η επιλογή, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης , θα γίνεται στις αρχές του χρόνου και θα μπορεί να αλλάζει σε ετήσια βάση.

Θα υπάρχουν 7 ασφαλιστικές κατηγορίες και οι εισφορές θα κυμαίνονται από 220 έως 520 ευρώ τον μήνα, πρόσθεσε ο κ.Βρούτσης, σημειώνοντας πως όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη.

Ειδικότερα τον Ιανουάριο του 2020 θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς συνολικά για 1,5 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους. Οι επόμενες κλάσεις θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών

1η ασφαλιστική κλάση: 220 ευρώ
2η ασφαλιστική κλάση: 250 ευρώ
3η ασφαλιστική κλάση: 300 ευρώ
4η ασφαλιστική κλάση: 350 ευρώ
5η ασφαλιστική κλάση: 430 ευρώ
6η ασφαλιστική κλάση: 520 ευρώ

Και μια ακόμη ασφαλιστική κλάση που θα αφορά μόνο τους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας. Για την εν λόγω κατηγορία το ασφάλιστρο θα κυμανθεί γύρω στα 180-190 ευρώ.

Πηγή: Dikaiologitika News

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις