Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια 560 εκατ. ευρώ

Φθηνό χρήμα με μακρά περίοδο αποπληρωμής υπόσχεται στους έλληνες αγρότες το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 560 εκατ. ευρώ που επικυρώθηκε την Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer, του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά και του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χατζηνικολάου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕπ, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει επενδύσεις πραγματοποιούμενες από αγρότες και επιχειρήσεις στον γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και σε αυτόν της βιοοικονομίας.

Παράδειγμα 1.

Μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης μπορεί να κάνει χρήση του προγράμματος, προκειμένου να επενδύσει στην ανανέωση του εξοπλισμού της. Εστω ότι το κόστος επένδυσης για ανανέωση εξοπλισμού ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, η εταιρεία δύναται να αντλήσει τα 80.000 ευρώ από το πρόγραμμα της ΕΤΕπ, διαθέτοντας ίδιο κεφάλαιο ύψους 20.000 ευρώ. Εάν επιλεγεί το ανώτερο διάστημα αποπληρωμής, δηλαδή τα 15 έτη, η μηνιαία δόση κεφαλαίου διαμορφώνεται περίπου στα 440 ευρώ πλέον εισφοράς και τόκου από το επιτόκιο που αναμένεται να διαμορφωθεί.

 

Παράδειγμα 2.

Αγρότης που έχει ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης μπορεί να προχωρήσει στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μέσων που αποφέρει μείωση του κόστους παραγωγής, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και επιτυγχάνει βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Ο αγρότης μπορεί να εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να μειώσει ή και να μηδενίσει την ιδιωτική συμμετοχή που απαιτείται από τα Σχέδια Βελτίωσης, σε συνδυασμό με την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, παραγωγός που έχει ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης για την αγορά γεωργικού ελκυστήρα (τρακτέρ) αξίας 150.000 ευρώ θα αντλήσει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το 60% του συνολικού κόστους, ήτοι 90.000 ευρώ, και καλείται να καλύψει με ίδια κεφάλαια το εναπομείναν ποσό των 60.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να προέλθει συνδυαστικά από το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων και το πρόγραμμα δανειοδότησης της ΕΤΕπ, απαλλάσσοντάς τον από την υποχρέωση να διαθέσει δικά του χρήματα.

Από τα 560 εκατ. ευρώ του προγράμματος η ΕΤΕπ πρόκειται να διαθέσει τα 200 εκατ. ευρώ, Εθνική και Πειραιώς από 100 εκατ. ευρώ, ενώ στα 160 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ιδιωτική συμμετοχή. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί στους έλληνες αγρότες υπό τη μορφή χαμηλότοκων δανείων (μένει να καθοριστεί από τις τράπεζες το ύψος του επιτοκίου) μακράς διάρκειας αποπληρωμής (έως 15 έτη) και με σχετικά χαμηλή εξασφάλιση, καθώς προβλέπεται πενταετής περίοδος χάριτος.

«Η υπογραφή της συμφωνίας συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας. Η εν λόγω συμφωνία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό χρόνων.

Το νέο πρόγραμμα δίνει ώθηση σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν στην παραγωγή, να καινοτομήσουν με νέα προϊόντα και να δημιουργήσουν εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης. Ενθαρρύναμε εξαρχής τη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς θεωρούμε ότι είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη βούληση της κυβέρνησης για εκμηχάνιση της γεωργίας που αυξάνει την παραγωγικότητα και ως εκ τούτου το εισόδημα των αγροτών μας» επεσήμανε στα «ΝΕΑ» ο Βορίδης, προαναγγέλλοντας παράλληλα πως σειρά πλέον παίρνει το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων. Μάλιστα, έμπρακτο ενδιαφέρον για ένταξη σε αυτό έχουν επιδείξει ήδη πιστωτικά ιδρύματα, ενώ η αξιολόγηση των προτάσεων αναμένεται εντός της εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις