Κίνα: Ας απαγορευτούν οι εξαγωγές για την αποφυγή κρίσης των τροφίμων

Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι υπό απειλή.Όχι λόγω της έλλειψης εφοδιασμού σε τρόφιμα, αλλά λόγω του πανικού που προκαλείται από την απαγόρευση εξαγωγών από τις εθνικές κυβερνήσεις και τον πανικό των ανθρώπων με την τάση να αγοράζουν διαρκώς τρόφιμα.

Αυτή η συμπεριφορά των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις με πανικό, και την συγκεκριμένη περίοδο κυρίως λόγω της νέας πανδημίας του κοροναϊού, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση, καθιστώντας ακόμη πιο ευάλωτους τους φτωχούς, τους πεινασμένους και τους υποσιτισμένους.

Ενώ η Κίνα πλέον ελέγχει την εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της χώρα, στις εξωτερικές χώρες η επιδημία συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα όπου ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και θανάτων δεν αυξάνεται.

Και τώρα η Ευρώπη - η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία ειδικότερα - και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει τα νέα επίκεντρα της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία έλλειψη τροφίμων ή δραστική αύξηση των τιμών παγκοσμίως.

Οι εκτιμήσεις που έχει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών πέρυσι ήταν 2.719 εκατομμύρια τόνοι, σχεδόν 62 εκατομμύρια τόνοι (2,3%) περισσότερο από ό, τι το 2018 και 4,7 εκατομμύρια τόνους υψηλότεροι από ό, τι είχε προβλεφθεί τον Φεβρουάριο.

Η εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστων κόκκων για το 2019 αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια τόνους σε 1.444 εκατομμύρια τόνους από την προηγούμενη έκθεση του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO φαίνεται ότι λόγω της επαρκούς προσφοράς σίτου και της μείωσης της ζήτησης για ζωοτροφές, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 0,9% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, αν και οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν λόγω της έντονης ζήτησης στην Άπω Ανατολή και την Ανατολική Αφρική.

Πέρυσι, η Κίνα είχε συγκομιδή σιτηρών 664 εκατομμυρίων τόνων, αυξημένη κατά 0,9 τοις εκατό κατά το 2018.

Η Κίνα δεν εξαρτάται από τη διεθνή αγορά. Η Κίνα εισάγει λιγότερο από το 5% της ανάγκης της σε ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.Επιπλέον, η Κίνα διαθέτει επαρκή αποθέματα ρυζιού και σίτου και η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η φύτευση δεν θα επηρεαστεί από την εκδήλωση. Βραχυπρόθεσμα, η προσφορά τροφίμων είναι ασφαλής.

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρέπει να δοθεί προσοχή στον τομέα της κτηνοτροφίας και στην εισαγωγή σπόρων σόγιας και κρέατος.

Εντούτοις, με το νέο κορωναϊό που εξαπλώνεται ταχέως στην Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική, η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά.

Πολλές χώρες στις περιοχές αυτές καταπολεμούν ήδη την πείνα και τον υποσιτισμό και φιλοξενούν ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης των 820 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα και σχεδόν 150 εκατομμύρια παιδιά είναι αμαυρωμένα λόγω έλλειψης κατάλληλης τροφής και διατροφής.

Ο πιο ανησυχητικός παράγοντας είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών που αντιδρούν με πανικό και των εθνικών κυβερνήσεων εξαιτίας της επιδημίας κορωναϊού.

Πολλοί καταναλωτές έχουν αρχίσει ήδη να αποθηκεύουν τρόφιμα και άλλες καθημερινές ανάγκες. Αυτό γίνεται εξαιτίας των περιορισμών στη μετακίνηση των ανθρώπων και τον περιορισμό των αγαθών.Οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την αιφνίδια και μεγάλη αύξηση της ζήτησης και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ορισμένες τοπικές αγορές.

Ωστόσο, οι απαγορεύσεις των εξαγωγών τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και μπορούν να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές τροφίμων σε μεγάλη κλίμακα.

Για παράδειγμα, το Καζακστάν, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αλεύρων από σιτάρι στον κόσμο, έχει απαγορεύσει την εξαγωγή όχι μόνο αλεύρου σίτου αλλά και καρότων, ζάχαρης, πατάτας και ορισμένων άλλων προϊόντων. Η Σερβία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή ηλιέλαιου και άλλων αγαθών. Η Ρωσία έχει αφήσει την πόρτα ανοικτή στις απαγορεύσεις αποστολής, λέγοντας ότι αξιολογεί την κατάσταση εβδομαδιαίως. Και το Βιετνάμ έχει αρχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές ρυζιού.

Η κρίση των τιμών των τροφίμων το 2008 μας δίδαξε ένα πολύτιμο μάθημα. Με την ξηρασία στην Αυστραλία και την Αργεντινή, η κρίση στις τιμές των τροφίμων οδήγησε τις διάφορες χώρες να υιοθετήσουν διαφορετικές πολιτικές για τον περιορισμό των εξαγωγών τροφίμων. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε έλλειψη ρυζιού, ωστόσο πολλές χώρες, λόγω του πανικού, επέβαλαν υψηλότερους φόρους στις εξαγωγές ρυζιού ή σε εισαγωγές ρυζιού Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του ρυζιού διπλασιάστηκαν στην παγκόσμια αγορά μέσα σε έξι μήνες, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στο εμπόριο ρυζιού και προκαλώντας κρίση στις τιμές των τροφίμων.

Η επιδημία Ebola σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής της Σιέρρα Λεόνε, στη Λιβερία και στη Γουινέα είναι ένα άλλο παράδειγμα.

Λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων, οι τοπικοί αγρότες δεν μπορούσαν να αγοράσουν πράγματα εισαγωγής ή να πουλήσουν τα γεωργικά τους προϊόντα και η επακόλουθη διαταραχή της εγχώριας προσφοράς και των εισαγωγών τροφίμων αύξησε τις τιμές στις αστικές περιοχές. Τα σχολικά προγράμματα γευμάτων και διατροφής επηρεάστηκαν επίσης επειδή τα τρόφιμα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στα σχολεία.

Πιο σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι φέτος, καθώς οι περιορισμοί  στην κυκλοφορία των ανθρώπων έχουν μειώσει τις εισαγωγές και την εργασία στον αγροτικό τομέα οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής και της προσφοράς τροφίμων. Επιπλέον, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επηρεάζει έμμεσα την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο νέος κοροναϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα είναι πλήρως περιορισμένη. Για να εξασφαλιστεί λοιπόν η ασφάλεια των τροφίμων για όλους, πρέπει να ληφθούν ορισμένα επείγοντα μέτρα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Πρώτον, αν και η παγκόσμια προσφορά είναι επαρκής και σταθερή, οι ανισορροπίες στην προσφορά και τη ζήτηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μεταβλητότητα της αγοράς. Συνεπώς, οι παγκόσμιες, εθνικές και τοπικές τιμές και αγορές τροφίμων πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Επίσης, η διάδοση των πληροφοριών θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών και η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται καλύτερα τις αγορές τροφίμων, οι άνθρωποι δεν θα πανικοβάλλονται, και οι αγρότες θα λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις παραγωγής και οι καταναλωτές να μην αγοράζουν τρόφιμα με κυρίαρχο το άγχος. Είναι εξίσου σημαντικό να αποφευχθεί η άγρια κερδοσκοπία στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων.

Δεύτερον,πρέπει να εξασφαλιστεί για την επόμενη σεζόν η παραγωγή τροφίμων και τα κανάλια μάρκετινγκ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Η άφθονη προσφορά τροφίμων εξαρτάται από το εάν οι αγρότες έχουν πρόσβαση σε εισαγωγές (σπόροι, ζωοτροφές για ζώα και αλιεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα).

Οι διαταραχές στις οδικές μεταφορές και στις θαλάσσιες μεταφορές, οι περιορισμοί στη μετακίνηση των ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων των διακινούμενων εργαζομένων), η απομόνωση των πόλεων και τα μέτρα καραντίνας, όλα αυτά, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή, εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις.

Τρίτον, όσοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας χρειάζονται την μεγαλύτερη προστασία.

Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ξαφνική απώλεια εισοδήματος, διακοπή των τακτικών δικτύων υποστήριξης τροφίμων ή / και αύξηση των τιμών αυτό συνεπώς θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ευάλωτες κοινότητες. Όπως μειώνοντας την ανθεκτικότητά τους για την καταπολέμηση ιών,την αύξηση της απώλειας ζωής και τον κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών.

Έτσι, οι κυβερνήσεις πρέπει να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κινητοποιήσουν τους απαραίτητους πόρους για να εξασφαλίσουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε αρκετά θρεπτικά τρόφιμα.

Και τέταρτον, πρέπει να υπάρξει αύξηση στις δημόσιες δαπάνες και να εκδοθούν προληπτικές πολιτικές που θα δώσουν προτεραιότητα στην υγεία, την παραγωγή τροφίμων και τροφίμων. Η πανδημία αλλάζει τα πρότυπα δαπανών, με επενδύσεις στο συστήματα υγειονομικής περίθαλψης - έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια επιδημία - που αναδύεται ως παγκόσμια προτεραιότητα.

 Παγκόσμια έκκληση για συνεργασία

Οι αρχές θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για να διευκολύνουν την ομαλή ροή του παγκόσμιου εμπορίου και τη χρήση της διεθνούς αγοράς ως ζωτικής σημασίας εργαλείο για την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε τρόφιμα. Και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο FAO, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, πρέπει να ζητήσουν από τις χώρες να μην χρησιμοποιήσουν την πανδημία του κοροναϊού ως δικαιολογία για την εφαρμογή εμπορικών προστατευτικών πολιτικών.

Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών, οι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, οι χορηγοί βοήθειας και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να ενισχύσουν και να συνεισφέρουν οικονομικά και άλλους πόρους  για να υποστηρίξουν χώρες που δεν διαθέτουν αυτούς τους πόρους για να ανταποκριθούν καταλλήλως σε μια κρίση. Και αυτή η στήριξη θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης των χωρών αυτών και στην αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων διατροφής τους, ώστε να αποφευχθεί μια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας από μια χιονοστιβάδα σε μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις