Οι επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας ψάχνουν μετρητά καθώς οι τιμές του πετρελαίου συντρίβονται

Της Στυλπνοπούλου Άσπας 

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου τα δύο τρίτα φέτος, καθώς ο κορωνοϊός έχει πλήξει τις παγκόσμιες οικονομίες ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι παραγωγοί της Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας άρχισαν να πλημμυρίζουν την αγορά με πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δαπανούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να προωθήσουν τις οικονομίες τους ενάντια στις διαταραχές του κορωνοϊού και τη βίαιη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αλλά αυτή η γενική κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, καθώς η εργασία σταματά στα μεγάλα κυβερνητικά έργα - στερεί από τις δύο χώρες έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης - και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αγωνίζονται για μετρητά.

Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η ρευστότητα είναι η μεγαλύτερη άμεση πρόκληση.

Ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και τα logistics ήταν οι πρώτοι τομείς οι οποίοι χτυπήθηκαν σε όλο τον κόσμο, καθώς κατέστρεψαν τα παγκόσμια ταξίδια και έκλεισαν τους περισσότερους δημόσιους χώρους. Αλλά ο πόνος γρήγορα εξαπλώθηκε στον ενεργειακό τομέα καθώς η ζήτηση για ακατέργαστο βυθίστηκε και η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών πετρελαίου για μερίδιο αγοράς με τη Ρωσία.

Ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν αξιωματούχους και από τις δύο χώρες για να βρουν τρόπους σταθεροποίησης των αγορών ενέργειας, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αντλήσει αργό πετρέλαιο χωρίς μέτρο.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει καταστραφεί. Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία. Θέλω να πω, είναι πολύ κακό και για τους δύο. Νομίζω ότι θα κάνουν μια συμφωνία»,  δήλωσε ο Τράμπ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να εξάγει 10,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λόγω της χαμηλότερης εγχώριας κατανάλωσης και η Saudi Aramco ζήτησε από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ενέργειας να στηρίξουν τα σχέδια για παραγωγή έως τη μέγιστη χωρητικότητα των 12 εκατομμυρίων bpd από την 1η Απριλίου "για το άμεσο μέλλον" , σύμφωνα με μια πηγή της βιομηχανίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ είδαν μεγάλες μειώσεις κατά την τελευταία πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2015, όταν οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις