Τα πάνω-κάτω έχουν έρθει στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της Αμερικής και Ε.Ε

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γεωργική βιομηχανία χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμη, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν ως συνήθως, παρά τους πιθανούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με παγκόσμιες συναλλαγές δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει τις διαδικασίες υγιεινής και λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις τους θα συνεχίσουν να λειτουργούν. O αποκλεισμός των γεωγραφικών συνόρων και οι επιτακτικές εντολές που επιβάλλονται σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών για τον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID 19 έχουν περιορίσει την εμβέλεια της παροχής υπηρεσιών στον κλάδο της εφοδιαστικής και των μεταφορών στις ΗΠΑ. Όπως μια αλυσιδωτή αντίδραση, έχει προκαλέσει μια διακοπή λειτουργίας στην επιχειρησιακή ορμή σε όλες τις κρίσιμες βιομηχανίες στις ΗΠΑ.

Όσο περισσότερο παραμένουν αυτοί οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έλλειψης για τις εταιρείες τροφίμων σε οποιοδήποτε επίπεδο της αλυσίδας τροφίμων, ζωοτροφών και ζώων, προκαλώντας έτσι την πρόσβαση του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε τακτικές προμήθειες τροφίμων.

Μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία για πολλούς αλευρόμυλους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα σιτηρά διασχίζουν τα σύνορα για να φτάσουν εκεί που πρέπει. Επιπλέον, οι διακινούμενοι εργαζόμενοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γεωργία και σε άλλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Υπάρχουν φόβοι ότι τα φορτηγά καθυστερούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα σύνορα και οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν την επιλογή της ύπαρξης ρητών λωρίδων για τα οχήματα διανομής τροφίμων και συστατικών στα σύνορα.

Οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις λειτουργώντας παράλληλα με αυστηρότερα μέτρα υγιεινής. Οι πάροχοι εξοπλισμού και υπηρεσιών, ακόμα και σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κόσμο, διατηρούσαν τις λειτουργίες τους όσο το δυνατόν καλύτερα με μειωμένο προσωπικό.

Σε γενικές γραμμές, η γεωργική βιομηχανία ανησυχεί για τα θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, είτε πρόκειται για μετακίνηση πρώτων υλών σε κλειστά σύνορα είτε για υγιείς εργαζόμενους για να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις λειτουργικές και τα προϊόντα να κινούνται.

Όσον αφορά τη φύτευση της καλλιέργειας των ΗΠΑ 2020, ο COVID-19 θα μπορούσε να επηρεάσει το ποσοστό φύτευσης και πότε οι αγρότες θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια περιθωριακή κίνηση προς τη σόγια, είπε ο Irwin (Οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις), επειδή έχει χαμηλή ένταση εισροών, κάτι που θα ήταν ιδανικό αν υπήρχαν προβλήματα για την εφαρμογή ή τα λιπάσματα.

Ενώ οι επιπτώσεις από τον ιό είναι ευρύτατες, ένα από τα βασικά ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γεωργική βιομηχανία είναι η εφοδιαστική αλυσίδα.

Με το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές γεωργικές ομάδες επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται για τα πλοία που φέρουν πρώτες ύλες τροφίμων και ζωοτροφών.

«Όλες οι εισροές είναι εγκατεστημένες στις ΗΠΑ για να φυτέψουμε τις καλλιέργειες μας», δήλωσε ο Irwin. «Είναι θέμα της εφοδιαστικής. Μπορούν όλες οι εισροές να παραδοθούν και να εφαρμοστούν από τους προμηθευτές εισροών και τους ίδιους τους αγρότες; Νομίζω ότι θα φτιαχτούν τα πάντα, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να φυτευτούν στο βέλτιστο εξαιτίας της επιβράδυνσης του COVID-19».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις