Εξαγωγές και προστατευτισμός οδηγούν τιμές τροφίμων σε άνοδο

Όπως τόνισε οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς, ωστόσο απέδωσε την αύξηση των τιμών σε ορισμένα προϊόντα όπως στα πορτοκάλια, στο γεγονός ότι οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 150%

Επιπλέον όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου οι δυσκολίες στη συγκομιδή αλλά και την προσέγγιση παραγωγών στις λαϊκές αγορές π.χ. από την Κρήτη έχει συνεισφέρει στην άνοδο των τιμών σε προϊόντα που έχουν βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια. Ακόμη και οι εξαγωγές μανταρινιών έχουν αυξηθεί σημαντικά κι σε 114.670 τόνους έναντι 99.309 πέρσι. Σύμφωνα, επίσης,  με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS μέχρι τις 2 Απριλίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονταν σε 156.350 τόνους έναντι 119.772 πέρσι. Ήδη καταγράφεται ρεκόρ όλων των εποχών έχοντας υπερβεί το προηγούμενο ρεκόρ των 154 χιλ. τόνων τόσο σε όγκο αλλά και αξία, της περιόδου 2017- 2018.

Ειδικά στα ακτινίδια η παραγωγή εξάγεται σε ποσοστό 60% λόγω και των προβλημάτων που είχε ήδη από πριν η Ιταλία, μεγάλη παραγωγός αλλά και υποδοχέας πολλών ποσοτήτων κύρια από τη Μακεδονία. Επίσης πολλές μεγάλες ποσότητες παραδοσιακά τραβά η Ρωσία.

Βέβαια σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η συγκυρία δίνει μι ευκαιρία παγίωσης της παρουσίας επώνυμων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό καθώς μάλιστα αναμένεται να υπάρξιυν ποσότητες  λόγω μειωμένης τουριστικής κίνηση που θα μειώσει τους καλοκαιρινούς μήνες την εγχώρια κατανάλωση. Ερώτημα πάντως παραμένει το τι θ γίνει με τα ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια που λόγω καιρού και έλλειψης εργατών γης υπάρχει κίνδυνος να «αφανιστούν».

Σε σχέση με άλλ τρόφιμα κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι ανάλογη αύξηση θα παρατηρηθεί π.χ. στο ρύζι, καθώς ο Ταγίπ Ερντογαν θα επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές ρυζιού από την Τουρκιά καθώς φοβάται επισιτιστική κρίση στη χωρά του.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό, στη χώρα μας δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αυξήσεις ενώ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα με τα αντισηπτικά και τις μάσκες είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στους επαγγελματίες τόνισε ότι όσοι έχουν επιχειρήσεις που είναι σε ΚΑΔ που πλήττονται, μπορούν να μπουν στην ομπρέλα προστασίας των μέτρων άσχετα με το αν έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους.



Πηγή: Reporter.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις