Πρώτη κατοικία: Δεν δόθηκε παράταση προστασίας από τους δανειστές

«Όχι» στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επίσημη παράταση στο ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος του μήνα είπαν οι δανειστές. 

Οι επικεφαλής των δανειστών επιμένουν στη θέση που εκφράστηκε και σε επίπεδο κλιμακίων την περασμένη Δευτέρα σύμφωνα με την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος 4605/2019 έχει πάρει ήδη μία παράταση τεσσάρων μηνών και εκπνέει στις 30 Απριλίου. Από 1ης Μαΐου έχει προγραμματιστεί μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου. Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι κατατίθεται επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για επιπλέον παράταση, δεδομένης της σφοδρότητας της κρίσης. Είχε μάλιστα εκφράσει την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκ μέρους των θεσμών για κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που το πλήγμα στην οικονομία και το εισόδημα των νοικοκυριών είναι ισχυρότατο.

Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψήφισης του νέου πτωχευτικού θα αποτελέσει  ένα διάστημα άτυπης παράτασης της πρώτης κατοικίας, εκτός εάν υπάρξει παρέμβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και παραταθεί η προστασία μέχρι το τέλος του έτους. Οι επικεφαλής ζητούν και τη λήξη της  δυνατότητας ένταξης στη δικαστική προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μία μικρότερη παράταση έστω, της τάξης των δύο μηνών.

Δείτε επίσης