ΕΣΕΕ: Επιστολή για ένταξη ατομικών επιχειρήσεων στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής

Προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Ενταύθα
Κοιν.:
– Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη
– Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο
– Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
– Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
– Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη

Θέμα: Ένταξη ατομικών επιχειρήσεων στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής

Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η ελληνική οικονομία σε ποσοστό 97,3% αποτελείται από πολύ μικρές επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες είναι ατομικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό είναι θετική η ανακοίνωσή σας για την ένταξη στην ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όλων των επιχειρήσεων που λειτουργούν με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, που δεν απασχολούν εργαζομένους. Όμως ενώ συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που δεν απασχολούν εργαζόμενους δείχνουν να εξαιρούνται και πάλι της ενίσχυσης οι ατομικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας που, στο σύνολο της οικονομίας, ξεπερνάει το 20%. Πληρώνουν φόρους, εισφορές, ενοίκια, τέλος επιτηδεύματος, στερούνται του αφορολογήτου, έχουν δηλαδή όλες τις υποχρεώσεις του επιχειρείν, επομένως, δεν υπάρχει πειστικός λόγος να αποκλειστούν από ενισχύσεις τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πληγεί το ίδιο με τις μεγαλύτερες από την κρίση του κορωνοϊού και έχουν την ίδια, αν όχι εντονότερη, ανάγκη από την πολύπλευρη στήριξη της Πολιτείας.

Ιδιαίτερα στον κλάδο μας το εμπόριο, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μικρών ατομικών οικογενειακής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό.

Χωρίς την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες την επόμενη ημέρα, θα βρίσκονται σε διακριτό ανταγωνιστικό μειονέκτημα και κατά συνέπεια, θα είναι οι πρώτες υποψήφιες για οριστικό κλείσιμο, πράγμα που δεν το θέλει κανένας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας ζητούμε να περιληφθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις στην ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της τροποποίησης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία, όπως ανακοινώσατε, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Καρανίκας                Νικόλαος Μπόνης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις