Η Ε.Ε ζητάει εξάντληση χρημάτων από τα κράτη-μέλη για τη γεωργία

Υπό την πίεση της γαλλικής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι δεν μπορούν να διατεθούν άλλα κονδύλια για την τρέχουσα οικονομική περίοδο. Και καλεί τα κράτη να κάνουν το ρόλο τους.

«Ζούμε σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση του προϋπολογισμού, βρισκόμαστε στο τέλος της οικονομικής περιόδου και έχουμε εξαντλήσει κεφάλαια». Με εξαιρετική σαφήνεια, ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, χθες το απόγευμα απάντησε στους ευρωβουλευτές που ζήτησαν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσουν την αγροδιατροφική αλυσίδα στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοροναϊού. Τα λόγια του επιτρόπου έρχονται μετά από την πίεση της γαλλικής κυβέρνησης, ιστορικά ο πιο ένθερμος υπερασπιστής της κοινής γεωργικής πολιτικής, που είχε ζητήσει "πολύ επείγοντα" μέτρα για την υπεράσπιση ολόκληρου του τομέα.

Η κλήση από το Παρίσι

Το αίτημα για περισσότερη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες υποβλήθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας της κυβέρνησης του Παρισιού, Didier Guillaume. Σε μια τηλεφωνική κλήση, o Guillaume ζήτησε επίσης να ενεργοποιήσει τα μέτρα κατά της κρίσης που προβλέπει η ΚAΠ, όπως η ενίσχυση αποθήκευσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αβεβαιότητες για το μέλλον

Μέρος της δράσης που ζήτησε ο Elysée διαπιστώθηκαν τα ανοίγματα του Πολωνού επιτρόπου υπεύθυνου για τη γεωργία. Ωστόσο, «τα μέτρα της αγοράς εξαρτώνται από τα διαθέσιμα κεφάλαια», εξήγησε χθες κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης με την επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν έχουμε ακόμη πολυετή προϋπολογισμό, ούτε αυτόν του 2021, και οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την παρέμβαση στην αγορά λαμβάνει η Επιτροπή πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η σημασία των μεταφορών

Αναφερόμενος στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η αγροδιατροφική αλυσίδα, ο Wojciechowski εξήγησε ότι «το σύστημα παραγωγής γεωργικών προϊόντων και τροφίμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταφορές». «Κάθε χρόνο - υπενθυμίζει στον Επίτροπο - 3 δισεκατομμύρια τόνοι γεωργικών προϊόντων και τροφίμων μεταφέρονται οδικώς» «Μεταφέρουμε χοίρους από τη Δανία στην Πολωνία για να τους παχύνουμε, μετά μεταφέρουμε χοίρους για σφαγή εκατοντάδες χιλιόμετρα, μετά μεταφέρουμε κρέας χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα», τονίζει ο Επίτροπος, επισημαίνοντας τις δυσκολίες της αλυσίδας εφοδιασμού ενόψει των πολλών περιορισμών στην κυκλοφορία που επιβάλλονται από τον κορωνοϊό.

Κρατικές ενισχύσεις

Όσον αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη του τομέα, ο ίδιος ο Επίτροπος αναγνωρίζει ότι «ορισμένες εκμεταλλεύσεις και εταιρείες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων χρειάζονται άμεση βοήθεια, επειδή απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους». «Η αρχική βοήθεια μπορεί να παραδοθεί ταχύτερα από τα κράτη μέλη», λέει ο Wojciechowski. «Έχουμε αλλάξει τους κανόνες για να επιτρέψουμε την κρατική ενίσχυση έως 100.000 ευρώ για κάθε φάρμα και 800.000 ευρώ για κάθε μονάδα επεξεργασίας», επισημαίνει ο Επίτροπος. Επομένως, ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ρόλο τους.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις