Οι Άγγλοι αγρότες ζητούν χρηματοδότηση για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας

Οι γεωργοί του νησιού Τζέρσευ ζητούν κρατική χρηματοδότηση για να τους βοηθήσουν να παρέχουν φρέσκα εποχιακά προϊόντα για να καλύψουν ένα αναμενόμενο έλλειμμα στα εισαγόμενα λαχανικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μετά από πρόσφατες συζητήσεις με επικεφαλή τον αναπληρωτή Steve Luce και με τη συμμετοχή βασικών μελών της γεωργικής βιομηχανίας και κυβερνητικών αξιωματούχων, οι καλλιεργητές υπέβαλαν μια πρόταση για αύξηση της παραγωγής για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης για επτά καλλιέργειες - πατάτες κύριας συγκομιδής, κρεμμύδια, πράσα, κουνουπίδια, μπρόκολο και λάχανο.

Ο αναπληρωτής Luce ολοκλήρωσε το σχέδιο το σαββατοκύριακο και η ομάδα αγροτικού σχεδιασμού τροφίμων πρόκειται να συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Είπε: «Η επισιτιστική μας ασφάλεια είναι πραγματικά σημαντική και κοιτάζοντας το φθινόπωρο και το χειμώνα αναμένουμε να δούμε τη μείωση των εισαγωγών τροφίμων λόγω ζητημάτων σε άλλες χώρες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε μια σειρά από τις πολύ βασικές εποχιακές καλλιέργειες που είμαστε καλοί στην καλλιέργεια, αλλά όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα υπάρξουν λιγότερες επιλογές από ό, τι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες».

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι παγκόσμιες ελλείψεις φρέσκων τροφίμων ήταν πιθανό αυτόν τον χειμώνα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κοροναϊού. Οι αγρότες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη - από τις οποίες προέρχονται σε μεγάλο βαθμό οι εισαγωγές τροφίμων του Τζέρσεϋ - αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού που υπήρχε προτού οι χώρες κλείσουν τα σύνορά τους.

 Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι οι μεγάλες παραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενδέχεται να παραμείνουν στα προϊόντα τους για να προστατεύσουν την επισιτιστική ασφάλεια στο σπίτι.

Η κυβέρνηση του Τζέρσευ μελετά την επισιτιστική ασφάλεια στο πλαίσιο των προετοιμασιών της για το Brexit και υπάρχει ήδη μια καθιερωμένη ομάδα επαγγελματιών - συμπεριλαμβανομένων των τοπικών παραγωγών. Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Lyndon Farnham δήλωσε ότι η αυξημένη τοπική παραγωγή και η συνεχής ενθάρρυνση για τους καταναλωτές να αγοράζουν τοπικά είναι βασικά για τη διατήρηση της προμήθειας τροφίμων του Τζέρσευ.

Ο αναπληρωτής Luce, πρώην αγρότης, δήλωσε ότι η τοπική βιομηχανία διαχειριζόταν αυτήν τη στιγμή με το προσωπικό που είχε και νέους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί από άλλες επιχειρήσεις που είχαν κλείσει. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι αγρότες ανησυχούσαν καθώς ο χρόνος αιχμής για τον αγροτικό τομέα ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις