Οικονομία: Στο 4% προβλέπεται η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Την αισιοδοξία του οτι η Ελλάδα θα αποφύγει την επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων για την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του Delphi Economic Forum.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την ύφεση του 2020» και για τον λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλαδος καταρτίζει συνεχώς σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης. Το βασικό σενάριο για την ύφεση του 2020 προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% και όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας η εκτίμηση του είναι οτι «δεν θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια καθώς η Ελλάδα διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία την υγειονομική πλευρά της κρίσης».

Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους ισολογισμούς των τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε οτι δεν μπορεί να υπάρξει ύφεση, χωρίς την αύξηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Όπως είπε «με την χαλάρωση των εποπτικών και λογιστικών κριτηρίων που έχει αποφασίσει η ΕΚΤ, η καταγραφή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή και το 2021». Κάλεσε πάντως τις τραπεζικές διοικήσεις, να αποτυπώσουν με διαφάνεια τις επιπτώσεις τονίζοντας ότι νικητής της επόμενης ημέρες θα είναι αυτός που θα έχει καταγράψει με την μεγαλύτερη διαφάνεια την πραγματικότητα.

Σχετικά με το ποσό των πρόσθετων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργήσει η κρίση, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε οτι η Τράπεζα της Ελλάδος καταστρώνει διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την αναμενόμενη ένταση της ύφεσης, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προβλέψεις τονίζοντας οτι «η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη» και δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις σε αυτή την φάση.

Για την παρέμβαση της ΕΚΤ σε οτι αφορά την παροχή ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε οτι ήταν έγκαιρη και επαρκής, και σημείωσε χαρακτηριστικά οτι αυτή την στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, καθώς στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προστέθηκε και το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή της Ελλάδας στα προγράμματα της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε οτι έχει επιτραπεί κατ΄εξαίρεση ( waiver) η συμμετοχή τόσο στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία όσο και στο τακτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών με ενέχυρο κρατικούς τίτλους.

Η επαναφορά του waiver για την συμμετοχή στην τακτική χρηματοδότηση, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας επιτρέπει στις τράπεζες να απορροφήσουν σημαντικά ποσά ρευστότητας από την ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις