ΗΠΑ: Εμπορικές συνομιλίες με τη Βρετανία για τη μετά Brexit εποχή

ΗΠΑ και Βρετανία θα ξεκινήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης τις εμπορικές τους συνομιλίες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι συζητήσεις αυτές θα είναι οι πρώτες σημαντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον για το 2020 και θα πραγματοποιηθούν την ώρα που η Βρετανία προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για την εμπορική της σχέση με την ΕΕ, με τη διορία για αυτή για λήγει στο τέλος του έτους.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις αυτές, αφότου δημοσίευσε πριν περισσότερο από ένα χρόνο τους στόχους των ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται πλήρης πρόσβαση των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Βρετανίας και μειωμένοι δασμοί για τα αμερικανικά μεταποιητικά προϊόντα.

Η γεωργία αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των συνομιλιών, καθώς το Λονδίνο είναι αντίθετο στα γενετικά τροποποιημένα αμερικανικά προϊόντα και στη χορήγηση αντιβιοτικών στα πουλερικά. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να "κάνει σκληρό παζάρι”, ενώ η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους έχει τονίσει ότι η Βρετανία δεν θα ρίξει τα στάνταρτ της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια τροφίμων.

Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρχικά δύο εβδομάδες και θα ξεκινήσουν με μια τηλεδιάσκεψη σήμερα, επεσήμανε η βρετανική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Επόμενοι γύροι διαπραγματεύσεων θα διεξάγονται περίπου κάθε έξι εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις