Οι Αμερικάνοι αγρότες περιμένουν ακόμη τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια

Ένα σύστημα εγγραφής για πληρωμές 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη Μαΐου. Τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων και την παράδοσή τους σε τράπεζες τροφίμων, κάτι που το πρακτορείο λέει ότι μπορεί να ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες.

"Το USDA εργάζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας Coronavirus", δήλωσε εκπρόσωπος σε ένα email στο CNN.
Η καθυστέρηση ανησυχεί για την Επίτροπο Γεωργίας της Φλόριντα Νικόλ Φρίντ, δημοκράτη που έχει εκλεγεί στη θέση της. Μια έκθεση από το τμήμα της προέβλεπε ότι οι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών της Φλόριντα έχασαν 522 εκατομμύρια δολάρια έως τα μέσα Απριλίου.

"Φοβάμαι ότι όταν προχωρήσουν αυτές οι αγορές, θα είναι πολύ αργά στη σεζόν για πολλούς από τους παραγωγούς μας να συμμετάσχουν με τόσες πολλές συγκομιδές που έχουν ήδη χαθεί", έγραψε ο Fried σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Γεωργίας Sonny Perdue τον Απρίλιο.

Επιπλέον, οι οικογενειακοί αγρότες πιθανότατα έλειψαν να πάρουν δάνεια από το πρόγραμμα μικρών επιχειρήσεων, διότι στην αρχή δεν ήταν σαφές εάν πληρούν τα προσόντα οι γεωργοί παραγωγοί. Οι τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της αλιείας και του κυνηγιού έλαβαν λιγότερο από 1,3% του πρώτου γύρου δανείων που εγκρίθηκαν μέσω του Προγράμματος Προστασίας Paycheck.

Οι ανησυχίες για τον ιό, οι μειώσεις των τιμών των εμπορευμάτων και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού έβαλαν το συναίσθημα των παραγωγών σε χαμηλά επίπεδα τριών ετών τον Απρίλιο, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο Purdue University / CME Group Ag Economy.

Σε αντίθεση με άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα, όπως το άμεσο κίνητρο των φορολογουμένων που χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, το Κογκρέσο δεν διευκρίνισε πώς το USDA πρέπει να διαθέσει τα χρήματα που περιλαμβάνονται στον νόμο CARES, ο οποίος υπεγράφη σε νόμο στα τέλη Μαρτίου.

Το Κογκρέσο έδωσε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να παράσχει οικονομική υποστήριξη στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά ο οργανισμός έπρεπε να αποφασίσει πώς θα υπολογιστούν οι πληρωμές και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα. Συνδυάζει αυτά τα χρήματα με 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια από την Credit Commodity Corporation. Ο νόμος CARES παρείχε επίσης 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανανέωση του CCC, το οποίο θα είναι διαθέσιμο τον Ιούλιο.

Τα ποσά πληρωμής θα βασίζονται στην απώλεια τιμής που σημειώθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και 15 Απριλίου και των αναμενόμενων ζημιών κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Το USDA αποφάσισε να περιορίσει τις πληρωμές στα 125.000 $ ανά εμπόρευμα με συνολικό όριο 250.000 $ ανά αγρόκτημα - το οποίο προκάλεσε κριτική από 126 μέλη του Σώματος και 28 γερουσιαστές και από τις δύο πλευρές του διαδρόμου. Λένε ότι το καπάκι θα βλάψει τους καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών που έχουν πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και πολλούς κτηνοτρόφους και γαλακτοπαραγωγούς που επενδύουν αποκλειστικά σε ζώα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις