Συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα η Τούρκικη Λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επίπεδο (0,13 ευρώ) - ρεκόρ έναντι του δολαρίου, καθώς μία δήλωση αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ερμηνεύθηκε από επενδυτές ότι αποκλείει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τη Fed για την προστασία των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η υποτίμηση του δολαρίου συνεχίζεται και μάλιστα σπάει πάλι ρεκόρ με υποτίμηση 0.5% με αποτέλεσμα να έχει φτάσει τις 7.23 λίρες, ενώ από την 1η του μήνα συνολικά έχει υποτιμηθεί κατά 22%.

Σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαράκ, γαμπρός του Τούρκου ηγέτη, υποβάθμισε την ανησυχία για τα διαθέσιμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι «επαρκή», ενώ απέκλεισε τη προσφυγή για δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αντ ‘αυτού, ο Αλμπαϊράκ υπογράμμισε τη σκοπιμότητα επίτευξης συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του G20. Πρόκειται για συμφωνίες ανταλλαγής (swap) συναλλάγματος μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που αποσκοπούν στο να παρέχουν ρευστότητα σε συνάλλαγμα σε περιόδους ανάγκης στους συμμετέχοντες.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει πεισματικά αφεθεί «εκτός» τέτοιων συμφωνιών, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι χώρες του G20 εξυπηρετήσουν τον Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα που θα έρχεται στα χέρια του για να στηρίξει το νόμισμα του που βουλίάζει λόγω των δικών του ανορθόδοξων πολιτικών.

Η προσπάθεια στήριξης της λίρας έχει πώς φαίνεται μεγάλο κόστος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο μεταφορικά όσο και ουσιαστικά.

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό πάντα τη στήριξη του εθνικού νομίσματος έχουν φέρει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, στις 24 Απριλίου, τα αποθέματα μειώθηκαν περισσότερο από 2 δισ. δολάρια για να υποστηριχθεί η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις