Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα που αποτελούν ρεκόρ καθώς η κρίση του ιού κοροναϊού επιδεινώνει τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων που ήδη περιορίζουν τις αποστολές, υπογραμμίζοντας τη φθίνουσα επιρροή του πετρελαίου για τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Οι εξαγωγές ήταν κατά μέσο όρο 70.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, από 287.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Kpler, η οποία παρακολουθεί τις ροές. Η δυσκολία στην εκτίμηση των όγκων σημαίνει ότι το σύνολο μπορεί να αναθεωρηθεί υψηλότερα και ο Kpler είπε στο Reuters ότι θα μπορούσε να είναι περίπου 200.000 bpd, αλλά ακόμη και τότε θα ήταν ακόμα το χαμηλότερο σε δεκαετίες, πρόσθεσε.

Η πτώση της ζήτησης πετρελαίου που προκλήθηκε από τις κρατικές κλειδαριές για τον περιορισμό του κοροναϊού και την πτώση των τιμών, αύξησε την επιλογή των αγοραστών, καθιστώντας δυσκολότερο να βρει πελάτες που είναι πρόθυμοι να πάρουν το πετρέλαιο, το οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέβαλε πριν από δύο χρόνια.

Μια τρίτη εταιρεία που παρακολουθεί τις εξαγωγές, η οποία αρνήθηκε να προσδιοριστεί, δήλωσε ότι οι ιρανικές αποστολές τον Απρίλιο θα μπορούσαν να έχουν φτάσει τα 350.000 bpd, ενώ μέχρι τον Μάιο η χώρα είχε αποστείλει περίπου 200.000 bpd.

Ανεπίσημα, ένα ανεξάρτητο κινεζικό διυλιστήριο ήταν τακτικός αγοραστής αποστολών που ενδέχεται να έχουν αναμιχθεί και μεταφορτωθεί μέσω της Μαλαισίας, ανέφεραν πηγές.

Τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές είναι ένα κλάσμα των άνω των 2,5 εκατομμυρίων bpd που έστειλε το Ιράν τον Απρίλιο του 2018, ένα μήνα πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Το Ιράν ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου για δεκαετίες έως ότου ξεπεραστεί από το Ιράκ το 2012.

Η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές από το Ιράν ανέκαμψαν το 2016 μετά την επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις