Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ για να προωθήσει την πρόοδο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ανέφερε η Financial Times την Πέμπτη.

Το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου εξέταζε ένα «μεγάλο πακέτο παραχώρησης» σε διαπραγματευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες για να μειώσει το κόστος ορισμένων γεωργικών εισαγωγών.

Το πακέτο καθοδηγείται από τον υπουργό Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss, αλλά αντιμετωπίζει εσωτερική αντιπολίτευση από τον υπουργό Περιβάλλοντος George Eustice, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να υποτιμήσει τους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε η έκθεση.

Ανησυχίες για τέτοιες περικοπές δασμών έχουν επίσης εγγραφεί από αξιωματούχους του Υπουργείου Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την έκθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ξεκίνησαν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, δεσμεύονται να εργαστούν γρήγορα για να συνάψουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη μαζική οπισθοδρόμηση της πανδημίας στις εμπορικές ροές και τις οικονομίες των δύο συμμάχων.

Οι συνομιλίες, που θα διεξαχθούν ουσιαστικά, θα περιλαμβάνουν πάνω από 300 υπαλλήλους και αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχεδόν 30 διαπραγματευτικές ομάδες.

Η γεωργία αναμενόταν να είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις συνομιλίες, δεδομένης της έντονης βρετανικής αντίθεσης στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες των ΗΠΑ και των αντιβακτηριακών θεραπειών για τα πουλερικά.

Το εμπόριο αγαθών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμήθηκε στα 127,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, με τις δύο πλευρές να είναι περίπου ισοσκελισμένες, ενώ το εμπόριο υπηρεσιών ξεπέρασε τα 134,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Βρετανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, μετά τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις