Η Πολωνία ζητά περισσότερες γεωργικές επιδοτήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε την Τετάρτη (13 Μαΐου) ότι κάλεσε την ΕΕ να συμπεριλάβει μεγαλύτερες γεωργικές επιδοτήσεις στον μελλοντικό επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ, υποδηλώνοντας αύξηση 10% σε όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι περιέγραψε αυτήν την πρόταση σχετικά με τον προϋπολογισμό 2021-27 σε επιστολή που εστάλη την Τρίτη σε συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ και τον αρχηγό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει το 2018 να δαπανήσει 324,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της, τη μεγαλύτερη ενιαία περιοχή δαπανών του μπλοκ και μια αγαπητή σε γεωργικά ευαίσθητες χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Ισπανία.

«Η Πολωνία προσπαθεί να πείσει τους εταίρους μας να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο προϋπολογισμό», δήλωσε ο Μοραουέικι σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, προσθέτοντας ότι ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να «καταργήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης επεσήμανε ότι η γεωργική βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει ένα γηράσκον εργατικό δυναμικό και λιγότερες νέες εκμεταλλεύσεις, ήταν κρίσιμη κατά τη μάχη της Ευρώπης ενάντια στον ιό.

Ο τομέας «έχει εγγυηθεί μια σταθερή προσφορά τροφίμων σε περιοχές που πλήττονται από την πανδημία. Όλα χάρη στο μεγάλο έργο και την αφοσίωση των ευρωπαίων αγροτών, καθώς και την οικονομική βοήθεια που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση », δήλωσε ο Morawiecki στην επιστολή του AFP.

Ωστόσο, είπε ότι τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων που ξεκίνησαν για να βοηθήσουν τις οικονομίες-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πανδημικού κινδύνου που δημιουργεί ανισότητες, δεδομένου ότι «ορισμένα κράτη μέλη δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλά επίπεδα κρατικής ενίσχυσης».

«Έχοντας υπόψη την παραπάνω ανάλυση, η Πολωνία προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 10% (κάτω του 0,03% του ΑΕΠ της ΕΕ) σε σύγκριση με το ποσό που συνιστάται το 2018», πρόσθεσε ο Morawiecki.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει την πλήρη ευθύνη για τον γεωργικό τομέα. Εάν οι επαρκείς οικονομικοί πόροι δεν ακολουθήσουν αυτήν την ευθύνη, ο τομέας μπορεί πράγματι να καταρρεύσει.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις