Γυρίζοντας σελίδα στην αξία του πετρελαίου

Οι κυβερνήσεις έχουν την επιλογή: να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων ή να επενδύσουν σε μια πιο ανθεκτική ανάκαμψη, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι μια ευκαιρία γενιάς, έγραψαν οι Achim Steiner και Francesco La Camera.

Ο Achim Steiner είναι διαχειριστής του αναπτυξιακού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Ο Francesco La Camera είναι Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Απρίλιος ήταν ένας δύσκολος μήνας για το πετρέλαιο. Αντιμέτωποι με την απότομη πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, ορισμένοι παραγωγοί - κυριολεκτικά - δεν έχουν πουθενά να το θέσουν. Έχουν αναφερθεί αναφορές για έναν στολίσκο υπερκατανάλων που βρίσκονται σε αδράνεια στη θάλασσα, με τουλάχιστον 160 εκατομμύρια βαρέλια αργού στα τεράστια αποθέματά τους. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου ήταν τόσο απότομη που για μια στιγμή - για πρώτη φορά στην ιστορία - ένα καρβέλι ψωμί ήταν πιο ακριβό από ένα βαρέλι του «μαύρου χρυσού».

Με πάνω από το ήμισυ της ανθρωπότητας να είναι κλειδωμένο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, η μείωση της ζήτησης ενέργειας ήταν αναπόφευκτη. Η εναέρια κυκλοφορία μειώθηκε κατά 60% και η οδική κυκλοφορία κατά σχεδόν 50% έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020. Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα προβλέπεται να μειωθεί κατά 8% το 2020. Σε κάποια στιγμή, ωστόσο, σύντομα, οι κοινωνίες και οι οικονομίες θα επανέλθουν για να δουλέψω. Ο κίνδυνος είναι ότι θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Το «Normal» ήταν ένας κόσμος γεμάτος κλιματική κρίση, γεμάτος ανισότητες, με ολόκληρες οικονομίες να συνδέονται με τις ασταθείς τιμές του πετρελαίου και επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μολυσμένο αέρα.

Καθώς οι κυβερνήσεις καθορίζουν πώς να επενδύσουν τα χρήματα των φορολογουμένων στην κοινωνική και οικονομική τους ανάκαμψη από αυτήν την πανδημία, έχουν την επιλογή να κάνουν: τόνωση των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων - ένα βραχυπρόθεσμο εύρος ζώνης που θα ενισχύσει την πορεία σύγκρουσης με τη φύση - ή επενδύστε στο μέλλον: σε μια πιο ανθεκτική ανάκαμψη, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ενέργεια συμβάλλει στο 73% των παγκόσμιων εκπομπών. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να διορθώσετε τα πράγματα. Και υπάρχουν σχεδιαγράμματα για να αντλήσετε.

Εξετάστε τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες σημείωσαν δεκαπλάσια αύξηση της χωρητικότητας ηλιακής και αιολικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία και διπλασιασμού των δυνατοτήτων μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό ήταν από το σχεδιασμό, όχι τυχαία, με τη βοήθεια πολιτικών αποφάσεων και μηχανισμών με βάση την αγορά που μείωσαν το ηλιακό κόστος, μεταρρύθμισαν τις επιδοτήσεις και δημιούργησαν αποκλειστικούς κυβερνητικούς θεσμούς και ζώνες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας το δυναμικό για περισσότερες θέσεις εργασίας και πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο αποκαρβονισμός δεν είναι ανώδυνη προοπτική. Οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου στην Αφρική, για παράδειγμα, εξαρτώνται από τα έσοδα από υδρογονάνθρακες για να εξισορροπήσουν τα βιβλία τους. Η Αγκόλα και η Νιγηρία, που αντλούν το 90% των εσόδων από εξαγωγές και περισσότερα από τα δύο τρίτα των κρατικών εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, θα μπορούσαν να χάσουν έως και 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου που επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19 . Οι χώρες εισαγωγής πετρελαίου, ιδίως οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και τα αναπτυσσόμενα κράτη μικρών νησιών, ενδέχεται να βιώσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, αλλά μια ύφεση που προκαλείται από το COVID-19 θα βλάψει τις κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές τους και απειλεί να ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους πίσω στη φτώχεια.

Αυτό καταδεικνύει γιατί είναι τόσο σημαντικό το παρατεταμένο χρέος για όλες τις ευάλωτες χώρες, όπως απαιτείται από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι χώρες πρέπει να ισοπεδώσουν την καμπύλη χρέους τους για να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για την απόκριση COVID-19. Τα μέτρα αποκατάστασης πρέπει ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στην πανδημία και να επικεντρώνονται στην οικοδόμηση καλύτερα. Επομένως, ακόμη και όταν αυτή η πανδημία ξεδιπλώνεται, ακολουθούν πέντε ενεργειακές επιλογές που πρέπει να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων:

Επενδύστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως οικονομική επιλογή: Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για την υγεία και την εκπαίδευση, οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την αποκαρβονισμό της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2050 θα ήταν οκτώ φορές το κόστος, σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη θα είναι τεράστια. Το αθροιστικό παγκόσμιο ΑΕγχΠ θα αυξηθεί κατά 98 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πάνω από τις επιχειρήσεις όπως συνήθως έως το 2050 και οι θέσεις εργασίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τετραπλασιαστούν στα 42 εκατομμύρια. Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν σημαίνει την απενεργοποίηση της βρύσης ορυκτών καυσίμων όλη τη νύχτα. Ωστόσο, για μια ήπειρο όπως η Αφρική, όπου δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί η απαραίτητη υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος ανά kWh ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσε να είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή - επομένως όχι ένα βάρος, αλλά ένα καθαρό όφελος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διατηρούν αυτόν τον θετικό ενεργειακό ορίζοντα σταθερά στον σχεδιασμό κατά τη δημιουργία πακέτων ερεθίσματος.

Χρησιμοποιήστε τις συμφωνίες για το κλίμα ως μέρος της ατζέντας για ανάκαμψη: Στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή του Παρισιού, σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο ανέπτυξε μια εθνικά καθορισμένη συμβολή (NDC) - ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση της ανθεκτικότητας στις κλιματικές επιπτώσεις. Αυτήν τη στιγμή, καθώς βοηθάμε τις χώρες να προετοιμάσουν, να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν μπροστά στο COVID-19, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το IRENA και άλλοι εταίροι συνεργάζονται ταυτόχρονα με 110 χώρες μέσω της Κλιματικής μας υπόσχεσης για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Οι NDC προσφέρουν ένα έτοιμο, υποστηριζόμενο από το κοινό πλαίσιο λύσεων για να βοηθήσουν τις χώρες να βρουν μια πορεία μέσω αυτής της πανδημίας - με διεθνείς εταίρους και χρηματοδότηση που έχουν ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξουν.

Σχεδιάστε μια διάσωση που λειτουργεί για το περιβάλλον: Η επένδυση για επέκταση της υποδομής παροχής ορυκτών καυσίμων είναι βραχυπρόθεσμος. Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν ήδη COVID-bailouts για να σχεδιάσουν ένα πιο πράσινο μέλλον. Η αυστριακή κυβέρνηση, για παράδειγμα, εξαρτά την κρατική ενίσχυση για την Austrian Airlines από την υποστήριξη στόχων πολιτικής για το κλίμα. Όλα τα πακέτα τόνωσης και ανάκαμψης έχουν την ίδια δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα την τρέχουσα οικονομική ύφεση και την κλιματική κρίση.

Ανακατευθύνετε τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων για να υποστηρίξετε βασικές δημόσιες υπηρεσίες: Οι επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο για τα ορυκτά καύσιμα κοστίζουν στις κοινωνίες 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 6,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Από τότε που υπεγράφη η διεθνής συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος στο Παρίσι το 2015, 33 μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες έχουν επενδύσει συλλογικά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για επενδύσεις σε ενεργειακό μέλλον που έχει ήδη περάσει την ημερομηνία πώλησης. Οι περίοδοι χαμηλών τιμών του πετρελαίου, όπως τώρα, είναι η καλύτερη στιγμή για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που επανατιμολογούν την ενέργεια. Η Νιγηρία, για παράδειγμα, έχει τερματίσει τις επιδοτήσεις βενζίνης και θα χρησιμοποιήσει εξοικονομήσεις από το μέτρο για την κατασκευή υποδομών, την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Ξεκινήστε φιλόδοξα έργα «καθαρής ενέργειας» για να επιστρέψετε στη δουλειά: Τα μέτρα αποκατάστασης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εγκατάσταση ευέλικτων δικτύων ισχύος, λύσεων απόδοσης, αποθήκευσης ενέργειας και να προωθήσουν την πρόοδο σε αναδυόμενες λύσεις όπως το πράσινο υδρογόνο και πολλές άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας . Με την αμετάβλητη ανάγκη για ενεργειακή απαλλαγή από τον άνθρακα, τέτοιες επενδύσεις μπορούν να προστατεύσουν από τις κοντόφθαλμες αποφάσεις και τη μεγαλύτερη συσσώρευση λανθάνοντος ενεργητικού. Τα φιλόδοξα έργα καθαρής ενέργειας μπορεί να είναι ένας πράσινος «κινητήρας» που εκμεταλλεύεται τα χαμηλά επιτόκια όλων των εποχών για τη δημιουργία ενεργειακών συστημάτων, βιομηχανιών και εργασιακών δεξιοτήτων του μέλλοντος και να προσφέρει προσιτή ενεργειακή πρόσβαση και εναλλακτικές λύσεις σε ευάλωτες και απομακρυσμένες κοινότητες. Θα φέρει επίσης περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απασχολούν περίπου 32% γυναίκες, σε σύγκριση με το 22% στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ενέργεια είναι μόνο ένα μέρος του παζλ ανάκαμψης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιλογές που κάνουν οι χώρες τώρα θα καθορίσουν την επόμενη γενιά ενεργειακών υποδομών και θέσεων εργασίας. Θα ανοίξουν ή θα κλείσουν το χώρο για διαφοροποίηση προς πιο ανθεκτικές οικονομίες. Αλλά οι δυνάμεις της βαρύτητας θα ξαναχτίσουν το status-quo, εκτός εάν τα κίνητρα οδηγούν αποφασιστικά σε διαφορετική κατεύθυνση. Η Εποχή της Πέτρας, η Εποχή του Χαλκού, η Εποχή του Σιδήρου όλοι είχαν την ημέρα τους και μετά ο κόσμος προχώρησε. Αυτή είναι η στιγμή να γυρίσετε τη σελίδα στο The Coal Age, The Oil Age - σε όλα τα ορυκτά καύσιμα. 

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις