Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΚΙΝΑ

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) ανακοίνωσαν σήμερα πρόσθετη πρόοδο στην εφαρμογή των γεωργικών διατάξεων της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας Φάσης 1 ΗΠΑ-Κίνας (Η Συμφωνία), η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Οι πρόσφατες ενέργειες που περιγράφονται παρακάτω βασίζονται στις ενέργειες που ανακοίνωσαν οι USDA και USTR στις 25 Φεβρουαρίου, 10 Μαρτίου και 24 Μαρτίου. 

  • Τα μύρτιλλα των ΗΠΑ και τα αβοκάντο Καλιφόρνια Hass μπορούν τώρα να εξαχθούν στην Κίνα. Αυτή η νέα πρόσβαση στην αγορά θα παράσχει στους καλλιεργητές αβοκάντο στην Καλιφόρνια και στους καλλιεργητές βακκινίων από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες νέες ευκαιρίες για την εμπορία των προϊόντων τους σε κινέζους καταναλωτές τα επόμενα χρόνια. Το 2019, η Κίνα εισήγαγε ρεκόρ όγκου φρέσκων φρούτων και λαχανικών άνω των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Το αμερικανικό κριθάρι για μεταποίηση, μαζί με τα προϊόντα ζωοτροφών Timothy hay, σφαιρίδια και κύβους σανού, και οι σβόλοι και οι κύβοι γεύματος αμυγδάλου μπορούν τώρα να εξαχθούν στην Κίνα. Το 2019, η Κίνα εισήγαγε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια κριθής που χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές και για την παραγωγή ποτών βύνης, και ρεκόρ 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα ενημέρωσε τους καταλόγους των εγκαταστάσεων των Η.Π.Α. που είναι επιλέξιμες για εξαγωγή βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών προϊόντων και βρεφικών παρασκευασμάτων στην Κίνα. Οι λίστες της Κίνας περιλαμβάνουν τώρα 499 βόειο κρέας, 457 χοιρινό κρέας, 470 πουλερικά, 397 θαλασσινά και 253 γαλακτοκομικά προϊόντα και 9 βρεφικές εγκαταστάσεις.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, περισσότερες εγκαταστάσεις των Η.Π.Α. είναι επιλέξιμες για εξαγωγή τροφίμων και γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ στην Κίνα από ποτέ. Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων της USDA συνεχίζει να ενημερώνει τη βιβλιοθήκη εξαγωγών της, η οποία παρέχει πρόσθετες οδηγίες για τους εξαγωγείς κρέατος και πουλερικών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που σχετίζονται με το εύρος των προϊόντων που ενδέχεται να εξαχθούν στην Κίνα, τις απαιτήσεις επισήμανσης της Κίνας και άλλες οδηγίες.

Η Κίνα δημοσίευσε στις 15 Μαΐου ένα νέο εγχώριο πρότυπο για τη σκόνη διαπερατού γάλακτος για κατανάλωση από τον άνθρωπο που θα επιτρέπει τις εισαγωγές αυτού του προϊόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον. Το 2019, η Κίνα εισήγαγε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια γαλακτοκομικών προϊόντων από όλο τον κόσμο.
 
Η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει τη διαδικασία αποκλεισμού δασμών σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ. Η USDA συνεχίζει να δημοσιεύει οδηγίες για εξαγωγείς των ΗΠΑ που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία (USDA Global Agricultural Information Network). Η USTR συνεχίζει να επεξεργάζεται και, όπου ενδείκνυται, χορηγεί εξαιρέσεις προϊόντων από την Κίνα. Η USDA εφαρμόζει επίσης τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις