ΕΕ: 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις για την Ελλάδα και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε μία συμβιβαστική λύση για το πακέτο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού κατέληξε η Κομισιόν, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών. Έτσι, δεν προκρίθηκε το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο αντιδρούσαν ορισμένες χώρες αλλά ένα συνδυαστικό μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων. Το συνολικό ποσό του πακέτου είναι 750 δισεκατομμύρια, με την Ελλάδα να μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ αι 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019, σύμφωνα με το Bloomberg, την Ιταλία να δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ με βάση την πρόταση και την Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.

Έτσι από το συνολικό, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.

Στον απόηχο της είδησης, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας κινούνται έντονα ανοδικά.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, «η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση».

Ο «οδικός χάρτης» για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη που απειλείται από την επιδημιολογική κρίση θα παρουσιασθεί σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και για την εφαρμογή του χρειάζεται η υποστήριξη και των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα κοινή πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία όμως απορρίπτουν τέσσερις χώρες -Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία- που αντιπροτείνουν τη χορήγηση δανείων υπό όρους στις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες.

Έκπληξη μάλιστα προκάλεσε η στροφή 180 μοιρών από τους Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο περιθωριοποίησης της Γερμανίας, αποδέχτηκαν την ιδέα ταμπού, μέχρι σήμερα, της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη για την επανεκκίνηση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της.

«Αν η Ευρώπη θέλει να έχει την παραμικρή ελπίδα, θα πρέπει να αποδειχθεί αλληλέγγυα και ικανή για δράση», τόνισε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό «ταμείο ανασυγκρότησης».

Αξίζει να σημειωθεί πως πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την ενίσχυση της Υγείας.

Παράλληλα, η Ε.Ε. θα προσφέρει εγγυήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω προσωρινής στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ή μέσω της χορήγησης κεφαλαίων σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις