Εξαγωγές Πετρελαίου: Μειώθηκαν κατά 11 δισ. δολάρια στην Σ. Αραβίας το α΄τρίμηνο του 2020
  • Οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η στατιστική υπηρεσία του βασιλείου.
  • Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 21,9% από έτος σε έτος σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές εμπορευμάτων κατά 20,7% στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία ήταν οι τρεις κορυφαίοι εξαγωγικοί εταίροι της Σαουδικής Αραβίας το πρώτο τρίμηνο.

Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από τις εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 21,9% ή περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η Γενική Αρχή Στατιστικής ανέφερε ότι η απότομη πτώση τροφοδότησε μείωση 20,7% από έτος σε έτος στα συνολικά έσοδα του βασιλείου από εξαγωγές εμπορευμάτων στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση των εξαγωγών αντανακλούσε τη συμπίεση των τιμών του πετρελαίου το περασμένο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κοροναϊού σφυρηλάτησε τη ζήτηση καυσίμων.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία διεξήγαγαν επίσης πόλεμο τιμών πετρελαίου για αρκετές εβδομάδες, ο οποίος έληξε μόλις τον Απρίλιο, όταν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή αργού κατά 10%. Οι χαμηλότερες τιμές συνέβαλαν στις εξαγωγές πετρελαίου που αποτελούν το 75,8% των συνολικών εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας το προηγούμενο τρίμηνο, από 77% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η παγκόσμια ύφεση δεν βάρυνε μόνο τις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Τα έσοδά της από τις εξαγωγές μη πετρελαίου, όπως τα πλαστικά και τα χημικά προϊόντα, μειώθηκαν κατά 16,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Ο κύριος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας ήταν η Κίνα το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγόρασε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας των εξαγωγών της. Η Ιαπωνία και η Ινδία ήταν οι επόμενοι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές της, αγοράζοντας $5.3 δισεκατομμύρια και $5.2 δισεκατομμύρια των εξαγωγών του αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις