Στα 18 εκατομμύρια οι αυτόνομοι αυτοαπασχολούμενοι στην ΕΕ, στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό

Σύμφωνα με την Eurostat, οι αυτοαπασχολούμενοι συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία COVID-19.

Το 2019, σχεδόν το ένα πέμπτο αυτής της κατηγορίας εργαζομένων εργάστηκε στη «γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία» (19%), ακολουθεί το «χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» και «επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» (από 14%), «κατασκευές» (11%) και «ανθρώπινες δραστηριότητες υγείας και κοινωνικής εργασίας »(7%).

Η πιο συνηθισμένη απασχόληση μεταξύ αυτής της κατηγορίας εργαζομένων ήταν «επαγγελματίες» (24%), ακολουθούμενο από «ειδικευμένους εργαζόμενους στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία» (19%), «εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και πωλήσεις» και «βιοτεχνικοί και συναφείς εργαζόμενοι» (και οι δύο 16%) καθώς και «τεχνικοί και συνεργάτες» (14%).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων οι οποίοι δεν απασχολούν άλλους (21% της συνολικής απασχόλησης) το 2019, ακολουθούμενη από την Ιταλία (15%), την Πολωνία και τη Ρουμανία (και οι δύο 14%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο 4%), ακολουθούμενες από τη Γερμανία και τη Σουηδία (και οι δύο 5%).

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις