Δάνεια ύψους - ρεκόρ 1,31 τρισεκ. ευρώ πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

Μικρές ήταν χθες οι κινήσεις που κατέγραψαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, παρά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι οι τράπεζες δανείστηκαν το ποσό - ρεκόρ των 1,31 τρισεκ. ευρώ από αυτήν στο πλαίσιο της προσφοράς νέων τριετών δανείων με επιτόκιο έως -1%.  

Πρόκειται για την πρώτη προσφορά των δανείων αυτών, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Απρίλιο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. 

    Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών, υποχωρώντας στο 1,33% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών διετών ομολόγων μειώθηκαν έως το 0,12%. Τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξουν τα ομόλογα με μικρές διάρκειες, ιδιαίτερα στην Ιταλία, καθώς προσφέρουν στις τράπεζες τη δυνατότητα να αγοράζουν στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, αυξάνοντας τη ζήτηση για τους τίτλους αυτούς. 

    Την Τετάρτη υπήρξε μεγάλη προσφορά ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης, με την Ισπανία να πουλά 5,88 δισεκ. ευρώ και τη Γαλλία να πουλά 11 δισεκ. ευρώ συμβατικών ομολόγων και 2,43 δισεκ. ευρώ ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού μέσω δημοπρασίας. Τα ομόλογα αντέδρασαν μόνο λίγο και στη δήλωση  συμβούλου του Γάλλου προέδρου ότι η Γαλλία ελπίζει να επιτευχθεί τον Ιούλιο συμφωνία αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ. Ο ίδιος, ωστόσο, είπε επίσης ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με το αν θα πρέπει χώρες, όπως η Ιταλία, να λάβουν δάνεια ή επιχορηγήσεις. Η είδηση έγινε γνωστή εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο μέσω βιντεοδιάσκεψης. δ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις