ΗΠΑ: Βουτιά 32,9% για το ΑΕΠ

Κατρακύλα για την αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω πανδημίας Covid-19 που κράτησε τους Αμερικανούς στο σπίτι και τις Πολιτείες σε lockdown. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%.

Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Την κατάρρευση της οικονομίας έφερε η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.

«Το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί, η αρχική ανάκαμψη ήταν γρήγορη, αλλά θα παραμείνει μερική, εν μέσω επανεμφάνισης περιπτώσεων κορωνοϊού και φρένου στα σχέδια για restart», σημειώνουν οι οικονομολόγοι Andrew Husby, Eliza Winger και Yelena Shulyatyeva.

Θα ανακάμψει η οικονομία το δεύτερο εξάμηνο;

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερα από το σημείο που ήταν προ πανδημίας για αρκετά χρόνια, ενώ ήδη δείχνει κάποιες ενδείξεις στασιμότητας. Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 18% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα σε οικονομολόγους του πρακτορείου Bloomberg. Θα είναι υψηλότερα από το 16,7%, με το οποίο «έτρεξε» το πρώτο τρίμηνο του 1950.

««

Εν μέσω αύξησης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Νότο και στη Δύση, πολλές Πολιτείες έχουν πατήσει φρένο στα σχέδια ανοίγματος εκ νέου της οικονομίας. Οι βουλευτές βρίσκονται εν μέσω συζήτησης για ακόμη έναν γύρο δημοσιονομικών κινήτρων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις προεδρικές εκλογές;

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν σε τρεις μήνες εάν θα επανεκλέξουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη θητεία, με φόντο την ύφεση που προκαλείται από τον κορωνοϊό και την απάντησή του στην κρίση της υγείας.

Πριν από την πανδημία, ο στόχος του Τραμπ ήταν για σταθερό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 3%. Τώρα, ο κορωνοϊός αφήνει το δικό του σημάδι στην οικονομική κληρονομιά του Τραμπ.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου -όπου αναμένεται η ανάκαμψη- θα δημοσιευθούν στις 29 Οκτωβρίου, μόλις πέντε μέρες πριν από τις εκλογές. Και ο Τραμπ γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο timing.

«Θα έχουμε ένα υπέροχο τρίτο τρίμηνο», είπε σε συνέντευξή του στο Fox News την περασμένη εβδομάδα. «Και το ωραίο είναι ότι τα αποτελέσματα θα βγουν πριν από τις εκλογές».

Ενώ τα αποτελέσματα μπορεί θεωρητικά να επηρεάσουν ορισμένους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, πολλοί από εκείνους που ψηφίζουν μέσω επιστολικής ψήφου θα έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους -ειδικά εάν οι ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου έχουν φέτος μεγαλύτερη συμμετοχή, λόγω των ανησυχιών για την Covid-19.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις