ΑΠΕ: Εγκρίθηκε το πακέτο ενίσχυσης απο τη Κομισιόν

Το πρώτο προσαρμοσμένο στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθεστώς στήριξης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν και αφορά την Ιρλανδία.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, δεδομένου ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΕΠ) είναι βασικό εργαλείο της Ε.Ε. για την επίτευξη των ενδιάμεσων περιβαλλοντικών στόχων το 2030 και του βασικού το 2050 για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Την απόφαση χαιρέτισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα συμβάλει στη μετάβαση της Ιρλανδίας προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Θέσπιση του RESS

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η Ιρλανδία προτίθεται να θεσπίσει μέτρο ενίσχυσης, με την ονομασία «καθεστώς στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» («Renewable Electricity Support Scheme - RESS»), συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής φωτοβολταϊκής και της αιολικής ενέργειας. Το RESS θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για την ενέργεια από ΑΠΕ και θα βοηθήσει την Ιρλανδία να αυξήσει το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 70% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειάς της έως το 2030.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις