Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Φυσικών Καταστροφών

Με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημύρες στην Εύβοια επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση που εδώ και 22 χρόνια έχει παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για τη θέσπιση στην Ελλάδα Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Φυσικών Καταστροφών (ΑΚΦΚ).

Μέσω των μηχανισμών αυτών οι συνήθως τεράστιες ζημιές που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές δεν επιβαρύνουν τους φορολογουμένους, αλλά κατανέμονται στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, και στην παγκόσμια αντασφαλιστική αγορά.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος από το 1998 έχει παρουσιάσει πρόταση για την ασφάλιση των ζημιών σε κατοικίες από σεισμούς, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, έχει προτείνει να συσταθεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Φυσικών Καταστροφών, το οποίο θα αναλαμβάνει την αποζημίωση των κατοικιών που υφίστανται ζημιές από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές δασών, για ασφαλισμένο κεφάλαιο μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Πέραν του ποσού αυτού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον το επιθυμούν.

Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Φυσικών Καταστροφών θα συσσωρεύει και θα επενδύει τα αποθεματικά του ασφαλιστικού φορέα. Θα μπορεί να εκχωρεί (αντασφαλιστικά) κινδύνους σε εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες ή σε διεθνείς αντασφαλιστές. Επίσης, θα μπορεί να εκδίδει Ομόλογα Φυσικών Καταστροφών (Catastrophe Bonds), ιδιαίτερα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, όταν τα αποθεματικά δεν θα επαρκούν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πολύ υψηλών ζημιών.

Για την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου, ο κ. Νεκτάριος έχει προτείνει την ανάθεση της τρέχουσας διαχείρισης του ΑΚΦΚ σε ελληνική ασφαλιστική εταιρεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις