Εγγυήσεις Δημοσίου έως 800 εκατ. για δάνεια μικρομεσαίων

Περισσότερα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έναντι των μεγάλων θα επιδιωχθεί να δοθούν μέσω του νέου κύκλου του προγράμματος εγγυοδοσίας δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Αν και ο υφιστάμενος κύκλος αιτήσεων δεν έχει ακόμη κλείσει, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και οι συνεργαζόμενες τράπεζες, έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή του μίγματος των χαρτοφυλακίων, ώστε να διατεθούν επιπλέον πόροι προς όφελος των μικρομεσαίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το επιπλέον 1 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΑΤ ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης, τα 700 έως 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα «χαρτοφυλάκια» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς ο πρώτος γύρος του προγράμματος κατέδειξε ότι ζήτηση από την πλευρά αυτών των επιχειρήσεων, ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος, διατέθηκαν ως εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες, καθώς το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, ήταν χωρισμένο σε δύο χαρτοφυλάκια: στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων και το αντίστοιχο των ΜμΕ. Ωστόσο, επισημαίνουν, ότι η πράξη απέδειξε ότι το ενδιαφέρον, ήταν μεγαλύτερο από πλευράς μικρομεσαίων, τόσο λόγω των αναγκών, όσο και του πλήθους τους.

Το συγκεκριμένο «εύρημα» οδήγησε την ΕΑΤ και τις συνεργαζόμενες τράπεζες να συμφωνήσουν τη αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει ότι το 70% έως και 80% του 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί για νέες εγγυήσεις, θα αφορά το χαρτοφυλάκιο των μικρομεσαίων, ωστόσο θα υπάρχει και ένας βαθμός ευελιξίας ώστε αν σε κάποια τράπεζα υποβάλλονται περισσότερα αιτήματα μεγάλων επιχειρήσεων να υπάρχει μια ανάλογη αναπροσαρμογή του ορίου του χαρτοφυλακίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, ο νέος κύκλος του προγράμματος με την παροχή του επιπλέον 1 δισ. ευρώ από πλευράς ΕΑΤ θα ενεργοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει η πρώτη φάση του προγράμματος. Όπως αναφέρουν, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μείωση της ταχύτητας συμβάσεων και εκταμίευσης δανείων, η οποία αποδίδεται στις θερινές διακοπές.

Κατά τις ίδιες πηγές αυτή τη στιγμή, το ποσοστό συμβάσεων και εκταμίευσης των δανείων κεφαλαίου κίνησης που συνολικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,4 δισ. ευρώ (πρώτη φάση) διαμορφώνεται στο περίπου 60% και για το λόγο αυτό, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης.

Σημειώνεται ότι με την επέκταση του χρηματοδοτικού προγράμματος, εκτιμάται ότι θα διατεθεί άλλο ένα ποσό της τάξεως των 3 και πλέον δισ. ευρώ σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, παρέχει εγγύηση έως το 80% του δανείου, ενώ το ανώτατο ποσό που μπορεί να ζητήσει μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το μεγαλύτερο από τα παρακάτω:

  1. Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της Επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019. Στην περίπτωση Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ' εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του ή
  2. Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή
  3. Μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων Α και Β για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις