Χ. Σταϊκούρας: Ενεση ρευστότητας 2,4 δισ. ευρώ

Βαθιά ανάσα στη ρευστότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών επιδιώκει να δώσει το συντομότερο δυνατό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εγκαινιάζοντας σήμερα έναν κύκλο συσκέψεων με φόντο την πανδημία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως άλλωστε και την άμεση καταβολή των αναδρομικών που προέκυψαν για τους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ και την κυβερνητική επιλογή εφάπαξ εξόφλησης των οφειλόμενων σε όσους καλύπτονται από αυτή χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν νέες αγωγές. Το «πακέτο» αυτό αθροίζεται σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ και επιδιώκεται να «πέσει» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, δίνοντας ανάσα ρευστότητας σε μια χρονιά όπου η ύφεση θα είναι βαθιά.

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν μεταβληθεί ακόμα και εξακολουθούν να αναφέρουν ύφεση 4,7% στο αισιόδοξο σενάριο και 7,9% στο δυσμενές με όλα τα σενάρια να εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Στους κόλπους των οικονομολόγων δεν συνιστά είδηση πως όσο πιο κοντά έρχεται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας -εάν δεν το διανύουμε ήδη- τόσο πιο κοντά έρχεται και η επιβεβαίωση των δυσμενών σεναρίων ή ακόμα και αναθεώρησή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία και την επιχειρηματικότητα.

Ταμειακά ή δημοσιονομικά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει -για φέτος τουλάχιστον- περιορισμούς. Τα ταμειακά διαθέσιμα σύμφωνα με πληροφορίες υπερέβαιναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τα 33 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με την απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία που ισχύει φέτος στην ευρωζώνη δίνουν  «αέρα» χειρισμών στο οικονομικό επιτελείο.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, στον κύκλο των συσκέψεων θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητα αλλά και η πιθανή παράταση μέτρων που έχουν ενεργοποιηθεί τους τελευταίους μήνες με προτεραιότητα στο θέμα των «κουρεμένων» ενοικίων και σε δεύτερο χρόνο της «Συνεργασίας» και των μειωμένων προσωρινά -έως το τέλος Οκτώβρη- συντελεστών ΦΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα, με δηλώσεις του στον Ant1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως εξετάζονται διάφορα σενάρια, είτε με επέκταση μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί είτε με νέα μέτρα, για να ανακουφιστούν επαγγελματίες και εργαζόμενοι. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης , συμπληρώνοντας πως για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, υπάρχει η δυνατότητα εκταμίευσης χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα , παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί, ο Πρωθυπουργός με βάση τη Θεσσαλονίκη, θα κάνει όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά έναν απολογισμό των όσων έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση από το πρόγραμμα της και θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως επί του παρόντος το μόνο «κλειδωμένο» μέτρο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2021 η οποία εκτιμάται πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του ευρωπαϊκού πακέτου Next Generation EU, στοίχημα το οποίο δύσκολα μπορεί να κερδηθεί και για ενδεχόμενες μόνιμες μειώσεις φόρων, σε αντιδιαστολή με φορολογικές ελαφρύνσεις προσωρινού χαρακτήρα με φόντο την πανδημία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις