Χρηματιστήριο: Αδυναμία κίνησης
Χρηματιστήριο

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά, για πολλοστή φορά αδυναμία συγχρονισμού για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με traders και επενδυτές να "στήνουν" πάρτι, από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο υπό τον ρυθμό της... αδιόρθωτης Νέας Υόρκης, στην Αθήνα -ατυχώς- εξελίχθηκε ακόμη μία, πολλοστή, συνεδρίαση που έφερνε περισσότερο σε παρωδία παρά ουσιαστική ημέρα μίας αγοράς χώρας-μέλους της ευρωζώνης.

Η αξία συναλλαγών- στις τρεις χειρότερες από την αρχή του έτους η -σχεδόν- παντελής απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά επενδυτών και βραχυπρόθεσμων παικτών είναι στοιχεία παθογένειας που, κατά πως φαίνεται, δύσκολα θα θεραπευτεί.

Διαδικαστικά το ΧΑ πηγαίνει για 14η συνεχόμενη εβδομάδα "ταλαιπωρίας", σταδιακής απαξίωσης γεννώντας εύλογα ερωτήματα για την "νηφάλια" αδράνεια αρμοδίων και υπευθύνων.

Σε μία συνεδρίαση, όπου η διαμόρφωση του εύρους διακύμανσης δεν άφηνε περιθώριο, καν, για intraday ή trading κινήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται και για απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Σε μόλις 8 μονάδες το volatility για τον Γενικό Δείκτη, μεταξύ 630,92-638,90 μονάδων, στην περιοχή των 1.515 ο FTSE25 και πέριξ των 328 ο Δείκτης Τραπεζών η συνεδρίαση ήταν σχεδόν μαρτυρική για τους λιγοστούς ενεργούς επενδυτές.

Ουδεμία αντίδραση, ουδέν αντανακλαστικό για μία αγορά, που υπό κανονικές συνθήκες θα λειτουργούσε ως μία από τις βασικές γεννήτριες για την ενίσχυση/ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της επενδυτικής ιδέας. Ούτε καν, δυστυχώς.

Στην αρχή της συνεδρίασης επιχειρήθηκε μία προσπάθεια από traders να συγχρονισθούν με τον εκρηκτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών και των futures στην Wall Street αλλά η αντίδραση έως τις 638,90 συνοδεύτηκε από μόλις 1,02 εκατ. (στα πρώτα 30') γεγονός αποθαρρυντικό για όποιον είχε θελήσει να κινηθεί πιο δραστήρια. Συνέπεια αυτής της αδιαφορίας, οι λιγοστές πωλήσεις- από την στιγμή, που διαφάνηκε ότι η συνεδρίαση δεν "τραβάει"- η διόρθωση και το "γύρισμα" σε αρνητικό έδαφος, με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Στα χαμηλά ημέρας και με διακύμανση-σχεδόν- σε ευθεία γραμμή για τη συνέχεια, μέχρι το "κλείσιμο"
του ΓΔ στις 632,56 (-0,11%), του 25άρη στις 1.513,72 (-0,20%) και του ΔΤΡ κατά 0,86% χαμηλότερα, στις 325,69 (-0,86%) δηλαδή οριακά στο ελάχιστο ημέρας.

Τζίρος; στα 20 εκατ., μετά βίας, με τα -περίπου- 4 να πραγματοποιούνται στο διάστημα 17.00-17.16' , με το αναλογικά μεγαλύτερο μέρος να γίνεται στις τραπεζικές όπου δεν βγήκε καμία αντίδραση. Ούτε από θεσμικά χαρτοφυλάκια, ούτε από τραπεζικά πολύ δε περισσότερο από ξένα.

Στα 3,932 δισ. η χρηματιστηριακή αξία συνολικά των 4 συστημικών ομίλων, σε μία ημέρα που για τον EuroStoxx Banks βγήκε αντίδραση, έως και 2% στις 62 μονάδες. Μέτρια η κατάσταση και στα blue chips, με τον ΟΤΕ να κυμαίνεται στα 13,52-13,69 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 7,70-7,90 ευρώ και με θετικό πρόσημο να διασώζονται: Motor Oil (11,55), Fourlis ( 4,105), TITAN (11,20) και ΕΥΔΑΠ, Coca Cola. Οι δύο τελευταίες ήταν από τις εξαιρέσεις της ημέρας, καθώς στην πρώτη έγιναν αρκετές αγορές έως τα 6,97 για να "κλείσει" στα 6,94 (4,68%) με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο, ενώ στη δεύτερη, με σταθμισμένη εντολή, ακριβώς στο τέλος της συνεδρίασης η τιμή διαμορφώθηκε στα 23,10 που ήταν και υψηλό ημέρας. Έμμεση "χειραγώγηση" της διακύμανσης, τελικής τιμής των δεικτών δεδομένης της βαρύτητας στάθμισης της μετοχής.

Επίσης ενδεικτικό το ότι για 92 μετοχές η τιμή παρέμεινε αμετάβλητη. Υπερίσχυσαν οι πωλητές, σε 53 έναντι των αγοραστών, σε 34 μετοχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις