Eπιστρεπτέα προκαταβολή: 167.630 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 167.630 επιχειρήσεις. Παράλληλα αναφέρθηκε στα δώδεκα μέτρα που έχουν μπει σε ισχύ στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως είναι διατεθειμένος να ακούσει προτάσεις για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Όπως είπε, τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον «Ιανό» είναι:

  1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
  2. Αποζημίωση για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για την οικοσκευή.
  3. Αποζημιώσεις σε υποδοχές.
  4. Αποζημιώσεις σε αγρότες. Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές και τις απώλειες είτε πρόκειται για αυτές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, είτε πρόκειται για αυτές που μπορούν να καλυφθούν μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, είτε πρόκειται και για αυτές που -προς το παρόν- δεν προβλέπεται δυνατότητα αποζημίωσης. Το απόγευμα θα γίνει και σχετική σύσκεψη.
  5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
  6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Προχωρά η βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων.
  7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
  8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.
  10. Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές.
  11. Προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές.
  12. Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε διαδικασίες και προθεσμίες του Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα με την αναστολή στις φορολογικές υποχρεώσεις, προχωράνε παρατάσεις ως προς τις καταληκτικές προθεσμίες μέτρων στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, όπως ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις