Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας

Πυλώνα για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα αποτελέσει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., μέσω του οποίου θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία κεφάλαια 32 δισ. ευρώ την προσεχή επταετία. Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Βιώσιμη τραπεζική – Χρηματοδοτώντας το αύριο» που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. 

«Η δέσμευση που αναλάβαμε στην Ευρώπη για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην πράσινη οικονομία ισχυροποιήθηκε από την πανδημία», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς. Προς την κατεύθυνση αυτή και ειδικά για το σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων, κρίσιμη είναι η συμβολή του ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο και επιτρέπει σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους μια ευρωπαϊκή μεθοδολογία για να κρίνουν ποια έργα είναι επισήμως πράσινα. Οπως σημείωσε ο κ. Σχοινάς, η πολιτική αυτή «θα επιταχύνει σημαντικά τη διοχέτευση ιδιωτικών πόρων προς πραγματικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους νέο κύκλο δραστηριότητας».

«Η Ευρώπη και κατ’ επέκτασιν η Ελλάδα μπορούν να αναδειχθούν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από την πράσινη ανάκαμψη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά, τόσο με τις πρακτικές του όσο και με το ειδικό του βάρος στη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΚΤ στηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως α) η αγορά ομολόγων για την άσκηση νομισματικής πολιτικής αλλά και για χρήση ως επενδυτικών προϊόντων, β) η παροχή εξασφαλίσεων (collaterals) στις πράξεις νομισματικής πολιτικής και γ) ως επόπτες των εμπορικών τραπεζών, διασφαλίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενσωματώνουν στις αποφάσεις τους περιβαλλοντικούς στόχους. 

Η Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην υιοθέτηση των αρχών υπεύθυνης τραπεζικής, συμμετέχοντας από το 2018 στο κάλεσμα του UNEP FI για τη διαμόρφωσή τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου. Αξιοποιώντας την εμπειρία μας, «είμαστε έτοιμοι να παίξουμε ουσιαστικό ρόλο στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, με απορρόφηση των πόρων του Next Generation EU», διαβεβαίωσε στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. «Στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων που είναι προσανατολισμένες στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, σε τομείς που προάγονται πανευρωπαϊκά ως κρίσιμοι για ένα βιώσιμο αύριο, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι καινοτόμες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία του αγροδιατροφικού τομέα, τα έργα υποδομής, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, η καινοτομία, η προστασία της βιοποικιλότητας». 

Από την αρχή του χρόνου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διοχετεύσει στην αγορά νέα δάνεια ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση πιστώσεων, ενώ στόχος είναι η χρονιά να κλείσει με νέα δάνεια πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ. «Η πρακτική πρόκληση είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, δίνοντας «τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις