ΙΟΒΕ: Εξασθένηση του Οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται ελαφρά τον Μάρτιο, μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς ανόδου, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να χάνει από 1,1 και 0,6 μονάδες αντίστοιχα, φθάνοντας στις 90,0 και 91,4 μονάδες.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και στις δύο ζώνες υστερεί ακόμη αρκετά από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση του κλίματος οφείλεται σε εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει αμετάβλητη (+0,1). Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,2 μονάδες, εξέλιξη παρόμοια με εκείνη των Υπηρεσιών (-1,4) και του Λιανικού Εμπορίου (-1,5), με τη χαμηλότερη πτώση να προέρχεται από τις Κατασκευές (-0,6). Από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Μάρτιο σε τρεις από αυτές, ήτοι στην Γαλλία (-1,7), την Γερμανία (-1,6) και την Ισπανία (-0,9), ενώ παρέμεινε σχετικά σταθερό στην Ολλανδία (-0,3), ενώ βελτιώθηκε μόνο στην Ιταλία (+1,4).

Στην ΕΕ, οι σχετικές μεταβολές ανά τομέα είναι ανάλογες με εκείνες της Ευρωζώνης στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο, αλλά και στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Έτσι, η μικρότερη πτώση του σχετικού δείκτη στην ΕΕ σε σχέση με την Ευρωζώνη προέρχεται από τη βελτίωση του κλίματος στις Υπηρεσίες (+1,1) και τη σχετική σταθερότητα στις Κατασκευές (+0,3). Σε επίπεδο χωρών, η βασική αιτία για τη διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών είναι η ανάκαμψη του κλίματος στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρωζώνης, το Ην. Βασίλειο (+1,1) και την Πολωνία (+1,7).

Αναλυτικότερα:

   - Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις -11,8 και -11,5 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής βελτιώνονται ελαφρά στην ΕΕ και δεν μεταβάλλονται στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης υποχωρούν και στις δύο ζώνες, περισσότερο όμως στην Ευρωζώνη. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνονται και στις δύο ζώνες και περισσότερο στην ΕΕ, καταγράφοντας έτσι διόγκωση.
 -   Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώνονται στις -4,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -6,7 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους παραμένουν αμετάβλητες και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται στην ΕΕ κατά 3 μονάδες και επιδεινώνονται οριακά στην Ευρωζώνη. Τέλος, οι αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνονται στην Ευρωζώνη, αλλά δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ.
  -  Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες κινούνται στις -13,1 και -17,6 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα μεταβάλλονται αρνητικά στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα σημειώνεται ελαφρά διόγκωση στην ΕΕ και μικρότερη στην Ευρωζώνη. Τέλος, σημαντική πτώση πέντε και τριών μονάδων αντιστοίχως καταγράφει ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα.
  -  Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινείται στις -30,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -30,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών υποχωρούν ελαφρά στην ΕΕ και οριακά στην Ευρωζώνη, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις προβλέψεις για την απασχόληση.
  -  Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται εκ νέου στις -21,6 και -23,5 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες και στις δύο ζώνες, ενώ επιδεινώνονται οριακά στην ΕΕ οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση μεταβάλλεται αρνητικά, αλλά ήπια και στις δύο ζώνες, ενώ τέλος, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας βελτιώνεται ελαφρά και στις δύο ζώνες.
  -  Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος) παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος στην ΕΕ (+6,3 μονάδες) και υποχωρεί οριακά στην Ευρωζώνη (-3,5 μονάδες). Από τα επιμέρους στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται οριακά στην ΕΕ και αισθητά, κατά 5 μονάδες, στην Ευρωζώνη, ενώ πτωτικά κινούνται και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης, περισσότερο στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, στις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, ο σχετικός δείκτης κερδίζει περί τις 7 και 10 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις