Πετρέλαιο: Κάτω απο 40 δολάρια το βαρέλι

Η πανδημία και το κλίμα αβεβαιότητας εξακολουθούν να πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου το οποίο κινείται κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, διαγνώστηκαν θετική στο νέο κορονοϊό οδηγώντας το «μαύρο χρυσό» σε πτώση άνω του 3%. 

Καταλυτικό ρόλο στη διεθνή τιμή του πετρελαίου διαδραματίζουν η αύξηση της παραγωγής από την πλευρά των μελών του ΟΠΕΚ+ το Σεπτέμβριο καθώς και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας στις μετακινήσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.  

Ο εξαγωγές του ΟΠΕΚ + (ο οποίος απαρτίζεται από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες εκτός του καρτέλ όπως είναι η Ρωσία), το Σεπτέμβριο, οι οποίες αυξήθηκαν στα 22,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τις 22,11 που το καρτέλ εξήγαγε τον Αύγουστο.

Ειδικά για τον ΟΠΕΚ, οι εξαγωγές του αυξήθηκαν από 17,53 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο σε 18,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Μια έρευνα του Reuters δείχνει ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ για το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 160.000 βαρέλια από τον προηγούμενο μήνα. Αν και ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να συμμορφώνεται με την απόφαση περικοπών της παραγωγής, άλλες χώρες όπως το Ιράν και η Λιβύη, οι οποίες εξαιρούνται από τις ποσοστώσεις παραγωγής, ευθύνονται για για την αύξηση των αποθεμάτων.

Η αγορά ερμηνεύει αυτήν την αύξηση της παραγωγής ως  απειλή για οποιαδήποτε εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.

Την Παρασκευή το πρωί (9.47 ώρα Ελλάδος) το αργό διαπραγματεύεται στα 37,59 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 2,92% και το μπρεντ στα 39,75 ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 2,88%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις