ΔΝΤ: Τα lockdowns ενδέχεται να αποδώσουν μακροπρόθεσμα για την οικονομία
ΔΝΤ Οικονομία

Όσο πιο αυστηρό είναι το lockdown, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Ωστόσο σημειώνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να αποδώσουν μακροπρόθεσμα για την οικονομία.

Το ΔΝΤ εξέτασε 52 χώρες, μεταξύ προηγμένων, αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς και μια ποικιλία οικονομικών στατιστικών.

Τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα συνδέονται με χαμηλότερη κατανάλωση, επενδύσεις, βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση αλλάζει επίσης τη συμπεριφορά. Το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι ο διπλασιασμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού οδηγεί σε συρρίκνωση της κινητικότητας κατά περίπου 2% και ότι ιδιαίτερα στις προηγμένες οικονομίες, η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση είχε περίπου τον ίδιο αντίκτυπο στην κινητικότητα με τα lockdowns.

Οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα με την επαναφορά της κινητικότητας όταν αίρονται τα lockdowns αλλά εξακολουθούν να νιώθουν σημαντικό κίνδυνο να μολυνθούν ή να εξαπλωθεί ο ιός, αναφέρει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι "οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τα μέτρα στήριξης και να σκεφτούν τρόπους για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους και να υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα που συνάδει με την κοινωνική αποστασιοποίηση".

Η μελέτη του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι τα lockdowns έχουν αποτελέσματα στη μείωση των κρουσμάτων. Ειδικότερα, ένα αυστηρό lockdown οδηγεί σε μείωση των κρουσμάτων κατά περίπου 40% μετά από 30 ημέρες.

"Με τον έλεγχο της πανδημίας, τα lockdowns μπορεί έτσι να ανοίξουν το δρόμο για μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα για την επανάληψη των φυσιολογικών δραστηριοτήτων. Με άλλα λόγια, το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος των lockdowns θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω υψηλότερης μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας.", αναφέρει το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις