«Κούρεμα» στις ταρίφες των παλιών παραγωγών ΑΠΕ για να μειωθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
ΑΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Κούρεμα» στις ταρίφες που εισπράττουν οι παλιοί παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προεξοφλούν παράγοντες της αγοράς ενέργειας, δεδομένου ότι το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) διαρκώς αυξάνεται.

Ο ΕΛΑΠΕ εισπράττει κατά κύριο λόγο έσοδα από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος και τα δικαιώματα ρύπων. Με αυτά τα χρήματα πληρώνονται οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ.

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη τον Αύγουστο του 2019 να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ για να ισοσκελίσει την επιβάρυνση από τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς και η πτώση της ζήτησης ρεύματος λόγω κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε έλλειμμα 224 εκατ. ευρώ τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δεδομένου ότι ρεαλιστικές προβλέψεις τοποθετούν το έλλειμμα αυτό στα 500 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρει τρόπο για να φέρει τον λογαριασμό σε μια σειρά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αποκλείει κάθε σενάριο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Η Κομισιόν από την πλευρά της είναι αντίθετη στο να επιβληθεί έκακτη χρέωση στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η μόνη επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να υπάρξει «κούρεμα» στις ταρίφες που εισπράττουν οι παλιοί παραγωγοί ΑΠΕ.

Αυτό έχει ήδη γίνει στο παρελθόν και είναι πιο ασφαλές νομικά από να επιβληθεί μια έκτακτη εισφορά στους παλιούς παραγωγούς ΑΠΕ, κάτι που έχει υπάρξει ως εισήγηση.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις