Συντάξεις αγροτών: Στα σκαριά αλλαγές - Το κριτήριο της «διαδοχής»
Συντάξεις αγροτών

Τροποποιήσεις στην πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ επιφέρουν τροπολογίες της Ευρωβουλής, που απομένει να εγκριθούν από την Ολομέλεια του Σώματος, εκ των οποίων ξεχωρίζει η πρόβλεψη για περιορισμό του πριμ εξόδου μόνο σε συνταξιούχους αγρότες και όχι σε όσους είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, όπως προτείνει το Συμβούλιο και η Κομισιόν.

Μάλιστα, οι αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής, θέλουν η προκήρυξη να γίνεται συμπληρωματικά του πριμ πρώτης εγκατάστασης, προκειμένου να διευκολυνθεί η «ανανέωση των γενεών» στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα 12/10 στην Ευρωβουλή, ενώ λίγες μέρες μετά, στις 19 του μήνα, το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας του μπλοκ αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα κείμενα της ερχόμενης περιόδου.

Στην ατζέντα της Ευρωβουλής με τον κατάλογο των τροπολογιών προβλέπεται η μετονομασία του γενικού Μέτρου των νέων αγροτών σε «Εγκατάσταση νέων γεωργών, γεωργών νεαρής ηλικίας, προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξη πολύ μικρών και μικρών αγροτικών επιχειρήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό,  τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη για την εγκατάσταση νέων αγροτών, γεωργών νεαρής ηλικίας, προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξη πολύ μικρών και μικρών αγροτικών επιχειρήσεων που δημιουργούν και διατηρούν θέσεις απασχόλησης υπό τους όρους που καθορίζονται στο παρόν άρθρο και περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ, με σκοπό να συμβάλουν στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους ειδικούς στόχους που ορίζονται στο εν λόγω άρθρο 6.

Μάλιστα, σε περίπτωση συνεργασίας στο πλαίσιο της κληρονομικής διαδοχής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και με περαιτέρω σκοπό την ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη μόνο στους αγρότες που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, όπως ορίζει η εκάστοτε εθνική νομοθεσία.

Επιπλέον η Ευρωβουλή προχωρά σε δικές της προτάσεις για την αναδιανεμητική ενίσχυση. Συγκεκριμένα προβλέπει τη δυνατότητα, όταν ένα κράτος μέλος χορηγεί συμπληρωματική αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη σε αγρότες και χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτόν τουλάχιστον το 10% των χρηματοδοτικών του κονδυλίων για άμεσες ενισχύσεις, μπορεί να αποφασίσει να μην εφαρμόσει πλαφόν στο ανώτατο ύψος ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση.

Για τα δικαιώματα προβλέπεται ότι όταν η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης, δεν είναι ομοιόμορφη εντός κράτους μέλους ή εντός ομάδας εδαφών, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την πλήρη σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιμή μονάδας το αργότερο έως το 2026.

Την ίδια στιγμή, οι επιτροπές της Ευρωβουλής προκρίνουν την θέσπιση ενός ελάχιστου  ποσοστού χρηματοδότησης στο 30% του εθνικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων για τα eco-schemes. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη θεσπίζουν και παρέχουν στήριξη και ορίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό χρηματοδότησης ύψους τουλάχιστον 30% της αντίστοιχης εθνικής τους κατανομής για εθελοντικά προγράμματα για το κλίμα και το περιβάλλον («οικολογικά προγράμματα») υπό τους όρους που διευκρινίζονται περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις