Κατρακύλησαν οι ευρωαγορές

Προσπάθειες ανάκαμψης καταβάλουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό την αναχαίτιση της δεύτερης εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται 0,8% στις πρώτες συναλλαγές, παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος καταγράφει κέρδη πέραν του 2,2%, μετά την αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο κατά 1,1%.

Με τις χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς και με τις ελπίδες για νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ να ψαλιδίζονται, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, ότι είναι διατεθειμένος να αυξήσει το πακέτο των 1,8 τρισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, όμως η πρόταση απορρίφθηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας Μίτς ΜακΚόνελ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία για το Brexit, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο εμπόριο μετά το τέλος του έτους, μια κίνηση που η Βρετανία χαρακτήρισε «απογοητευτική».

Στις εταιρικές ειδήσεις, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να καταργήσουν τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως το ουίσκι και το κρασί και άλλα προϊόντα, εάν η Airbus επιστρέψει τα δισ. δολάρια που δέχθηκε ως βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματος.

Η μετοχή της Thyssenkrupp έχει εκτιναχθεί κατά 17%, μετά τις  αναφορές ότι η βρετανική Liberty Steel ετοιμάζει προσφορά εξαγοράς για τη χαλυβουργική μονάδα του γερμανικού ομίλου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Galapagos υποχωρεί περισσότερο από 8%, αφού τόσο η Credit Suisse όσο και η KBC Securities μείωσαν τον στόχο τιμής της βελγικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Το Λονδίνο και το Παρίσι ήδη καταγράφουν κέρδη άνω του 1,4%, πλησίον του 0,50% κινούνται Φρανκφούρτη και Μιλάνο.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις