Ευρωζώνη: Μεγάλα βήματα στη μεταποίηση

Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο.

Τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας κορωνοϊού αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες του μπλοκ να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Οπως μεταδίδει το Reuters ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (PMI) που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 50,4 που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο. Περνάει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Το αποτέλεσμα επιβαρύνεται από τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς ο ΡΜΙ στον τομέα βυθίστηκε στις 46,2 μονάδες από 48,0 - χαμηλότερα από τις προσδοκίες για πιο μέτρια πτώση στις 47,0 μονάδες.

Τα εργοστάσια ωστόσο τα πήγαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία ΡΜΙ για τη μεταποίηση δείχνουν άλμα σε υψηλό 26 μηνών, στις 54,4 μονάδες από 53,7 -πολύ υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη για 53,1 μονάδες.

Με δύο ταχύτητες «τρέχει» και η γερμανική οικονομία

Η δραστηριότητα του γερμανικού ιδιωτικού τομέα ανέβασε ταχύτητα για τον τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αλλά ενώ ο τομέας της μεταποίησης επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό, η δραστηριότητα των υπηρεσιών μειώθηκε, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης λειτουργεί με δύο ταχύτητες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος PMI της Markit, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών και οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομίας, υποχώρησε στις 54,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,7 τον προηγούμενο μήνα. Η ανάγνωση ξεπέρασε την εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν μείωση στις 53,2 μονάδες και ήταν πολύ πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η μεταποίηση αποδείχθηκε ισχυρή, με τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI να τον δείχνουν στο 58,0, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018. Ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε, ωστόσο, με τον PMI να μειώνεται στα 48,9.