Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση και βελτιώσεις

Έξτρα χρόνο, έως τις 2 Νοεμβρίου, για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους επιστρεπτέας προκαταβολής στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου αλλά και βελτιώσεις στους όρους διατήρησης των εργαζομένων προκειμένου να λάβει μορφή επιχορήγησης ποσοστό 40% των ενισχύσεων δίνει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επενδύσεων.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα δέχεται αιτήσεις έως τις 2 Νοεμβρίου, ενώ ορίζεται επιπλέον ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις, που δήλωσαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτήν την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έτσι, οι επιχειρήσεις, οι οποίες υπέβαλαν έως τώρα αίτηση που απορρίφθηκε, επειδή δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος ως τις 28 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τώρα την αίτησή τους έως τις 2 Νοεμβρίου ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μερίδιο στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το κριτήριο διατήρησης των θέσεων απασχόλησης ώστε να επιστραφεί μόνο το 60% της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι βελτιώσεις έρχονται να καλύψουν τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες προχώρησαν σε προσωρινή αύξηση του προσωπικού τους τον Αύγουστο. Ορίζεται πλέον ότι παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων ως και την 1η Αυγούστου 2021.

Σε περίπτωση, όμως, που ο αριθμός των εργαζομένων την 1η Αυγούστου 2020 είναι υψηλότερος από αυτόν της 1ης Μαρτίου 2020, το «κούρεμα» παρέχεται εφόσον διατηρήσει κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων του Μαρτίου ως και την 1η Αυγούστου του 2021. Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Η ίδια ελαστικότητα παρέχεται και αναφορικά με την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων ως το τέλος του έτους, για όσους χρηματοδοτηθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έτσι αν ο αριθμός εργαζομένων είναι υψηλότερος την 1η Αυγούστου, σε σύγκριση με αυτόν της 1ης Μαρτίου, ως βάση υπολογισμού για την ΕΡΓΑΝΗ θα ληφθεί ο Μάρτιος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, έως τις 27 Οκτωβρίου είχαν καταβληθεί 1,184 δισ. ευρώ σε 91.655 δικαιούχους του τρίτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις