Δύσκολος Νοέμβριος για το εμπόριο, «ανάσα» από τη μείωση ενοικίων

Σχετική ανακούφιση προσφέρει στον εμπορικό κόσμο η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όλες τις επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου που λήττονται σημαντικά, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό.

Το θέμα των ενοικίων αποτελεί εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα (και) για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία αναζητούν βηματισμό, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Είχαν δε προηγηθεί μέσα στην περασμένη εβδομάδα συσκέψεις μεταξύ μελών του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, συμψηφίζεται το ένα τρίτο της ζημίας, με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Η κατάσταση στην αγορά πάντως παραμένει δύσκολη, ενώ ως επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας προστίθεται στην εξίσωση και το κλείσιμο της εστίασης, από τις 3 Νοεμβρίου και για έναν μήνα, που αποφασίστηκε χθες. Η συγκεκριμένη προοπτική ενέχει αβέβαιες προεκτάσεις για τα εμπορικά καταστήματα, σε μία κρίσιμη στιγμή έναρξης περιόδου προωθητικών ενεργειών, με τελικό προορισμό την εβδομάδα του Black Friday στο τέλος του μήνα. Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σημειώνουν στο Business Daily χαρακτηριστικά ότι ο ημερήσιος τζίρος των καταστημάτων μειώνεται όσο τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας αυξάνονται. Έτσι, είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν ότι πολλά ανεξάρτητα καταστήματα θα κλείσουν οριστικά, αλλά κι αλυσίδες καταστημάτων θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τον σχεδιασμό τους, προσαρμοζόμενες στις απαιτήσεις της νέας περιόδου που διανύουμε. 

Λίγοι είναι εξάλλου εκείνοι οι επιχειρηματίες που έχουν την ισχύ να προχωρήσουν σε μεμονωμένες διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, συνδέοντας τις πωλήσεις τους με το ύψος του μισθώματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλυσίδας Jumbo, η οποία σε τουλάχιστον 30 ενοικιαζόμενα καταστήματα της έχει συνάψει συμφωνία μη καταβολής μισθώματος για όσο διάστημα τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά λόγω πανδημίας.

Στο 30% η πτώση τζίρου τον Οκτώβριο

Η αγορά πάντως συνεχίζει να κινείται πτωτικά, με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου να κάνουν λόγο για μείωση πωλήσεων κατά 30% κατά μέσο όρο στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο, σε σχέση με πέρσι, με συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων να υφίστανται ισχυρότερες πιέσεις. Αθλητικά είδη, πιτζάμες και εσώρουχα φαίνεται να είναι μερικοί από τους ελάχιστους κωδικούς του λιανεμπορίου που εμφανίζουν σχετική κινητικότητα, με τα επίσημα ενδύματα και το ανδρικό ρούχο να βρίσκονται στον αντίποδα καταγράφοντας κάμψη που αγγίζει ακόμα και το 50%. Στο περιβάλλον αυτό, μετριασμένες είναι οι προσδοκίες των εμπόρων για την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που τελικά αρχίζουν από αύριο, καθώς αποφασίστηκε η κατ’ εξαίρεση απαγόρευσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την σημερινή Κυριακή, λόγω της πανδημίας. 

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σημειώνουν ότι η σχετική απόφαση συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για την δραστηριότητα τους, καθώς θεωρούν ότι η σημερινή μέρα θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε μία κατά τα άλλα προβληματική περίοδο σε ό,τι αφορά τον τζίρο του λιανεμπορίου. Κατά τα άλλα, η προϊούσα τάση της υποτονικής αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα του κέντρου, και της ελαφρώς βελτιωμένης εικόνας σε ό,τι αφορά τον τζίρο στα περιφερειακά σημεία, εξακολουθεί να διαπιστώνεται και μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.

Χρηματοδοτική προϊόν

Στα θετικά νέα των ημερών πάντως περιλαμβάνεται η συμφωνία δημιουργίας ενός εγγυοδοτικού χρηματοδοτικού προϊόντος, στο πλαίσιο του οποίου ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ θα διοχετευτεί υποχρεωτικά από τις τράπεζες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000 ευρώ, ανεξαρτήτως κλάδου και περιοχής. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει πραγματική ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένες από όλα τα τραπεζικά εργαλεία. Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης ήταν απόλυτα θετικός στην άμεση υλοποίηση αυτής της ενέργειας και συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος το τέλος του έτους. 

Επιπλέον, ο υφυπουργός αντιμετώπισε με ιδιαίτερα θετικό πνεύμα το αίτημα για την δημιουργία ενός επιδοτούμενου προγράμματος με όρους ΕΣΠΑ, στοχευμένο αποκλειστικά στις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν εξαιρεθεί από όλα τα προγράμματα, συντασσόμενος στο πλευρό του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και την προσπάθειά του να αποφευχθούν λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας. 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις