Κέρδη στις ευρωαγορές ενόψει αμερικάνικων εκλογών

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις αμερικανικές εκλογές αναμένοντας τον τελικό νικητή.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,73% στις 365,98 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να σημειώνει άλμα 2,5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 1,03%, ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 0,20% και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,85%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει άνοδο 1,03% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 1,42%.

Το βράδυ της Τετάρτης, το NBC News μετέδιδε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν αναμένεται να είναι ο νικητής στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, στις δύο πολιτείες που είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016. Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα σήμαινε ότι ο Μπάιντεν θα απείχε από 17 εκλέκτορες για να ''κλειδώσει'' την νίκη του.

Η εκστρατεία του Τραμπ κατέθεσε αγωγή την Τετάρτη σχετικά με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε μια κομητεία της πολιτείας της Γεωργίας. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί αγωγή για να σταματήσει η καταμέτρηση σε Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Societe Generale ανακοίνωσε τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη του έτους στο γ΄ τρίμηνο, και έδωσε έναν πιο θετικό τόνο στις εκτιμήσεις της καθώς οι επιδόσεις στις δραστηριότητες συναλλαγών βοήθησαν την τράπεζα να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας με βάση τα assets, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 862 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 854 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Παράλληλα, η ING Groep ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου 2020, τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, αλλά υπερέβησαν τις εκτιμήσεις τα καθαρά έσοδα από τόκους. Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 788 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα 1,34 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη αναμενόταν να μειωθούν στα 1 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 3,33 δισ. ευρώ από τα 3,53 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στα 3,27 δισ. ευρώ.

Η Commerzbank AG ανακοίνωσε ότι εμφάνιζε ζημιές στο γ΄ τρίμηνο καθώς ανέλαβε χρεώσεις 201 εκατ. ευρώ για την στρατηγική ανασχηματισμού της τράπεζας. Η γερμανική τράπεζα εμφάνισε ζημιές 69 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη των 297 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 1,,23 δισ. ευρώ από τα 1,26 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 812 εκατ. ευρώ από τα 763 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 2,03 δισ. ευρώ από τα 2,18 δισ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες για το τρίμηνο μειώθηκαν στα 1,52 δισ. ευρώ από τα 1,56 δισ. ευρώ.

Η ιταλική τράπεζα UniCredit επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, καθώς τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν τις προσδοκίες στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης των εσόδων καθώς η Ευρώπη χαλάρωσε τους περιορισμούς για την καταπολέμηση του κορονοϊού το καλοκαίρι.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δήλωσε πως τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 680 εκατ. ευρώ έναντι μέσων εκτιμήσεων για 334 εκατ. ευρώ που ήταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της εταιρείας.

Στα μάκρο, η Τράπεζα της Αγγλίας έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που προχώρησε σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δρομολογώντας και νέες αγορές ομολόγων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συμφώνησε σε περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 150 δισ. λιρών ($195 δισ.) οδηγώντας το συνολικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων στις 895 δισ. λίρες.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή κράτησε το βασικό επιτόκιο στο 0,1%.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis. Οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο σε προσαρμοσμένους όρους μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του 4,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Destatis. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 1,5%. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες μειώθηκαν 1,9%.

Παρά τη βελτίωση, οι νέες παραγγελίες τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν 2,6% χαμηλότερα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα προτού επιβληθούν οι κυρώσεις στη Γερμανία εξαιτίας της πανδημίας.

Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν 2,3% και οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Capital

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις