Χρ.Σταϊκούρας: Πάνω από 10% ύφεση φέτος
Σταϊκούρας Οικονομία Ύφεση

Ύφεση λίγο πάνω από 10% φέτος θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως είπε πως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η πραγματική οικονομία θα χρειαστεί στήριξη και στους επόμενους μήνες και μέσα στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα υπάρχουν πρόσθετες παρεμβάσεις», ανέφερε.

Σημειώνεται πως το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή και θα συμπεριλαμβάνει και νέα μέτρα στήριξης έως 900 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως το μέτρο θα επεκταθεί και το 2021.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ώστε εντός του μήνα να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις.

Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι την Παρασκευή.

Επίσης τόνισε ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση στηρίζει όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές με το πρόγραμμα «Γέφυρα», για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την κρατική επιδότηση. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, τονίζοντας τη σημασία να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι 37 δισ. ευρώ, όσα και στην αρχή της υγειονομικής κρίσης.

«Γεμίζουμε το ταμείο και τα δίνουμε στην πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση με πολύ σύνεση αντιμετωπίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργεί η επιδημιολογική κρίση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και προχωρά στοχευμένα σε παροχές. «Το ταμείο αντέχει» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Για μια ενδεχόμενη παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις